GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT710 YÖRESEL GIDALAR Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Farklı yörelere ait ürünlerin üretimi, ürünlerin özelliklerinde yörenin etkisini öğretebilmek


Bölüm Öğretim Üyesi


1 Farklı yörelere ait ürünler ile ilgili bilimsel ve teknik alanda kendini geliştirir
2 Türk Gıda Kodeksi ve mevzuata uygun olarak farklı yöresel ürünleri üretir.
3 Yöresel ürünler üreten firmalarda takım çalışmasına yatkın olur.
4 Farklı yöresel ürünler ile ilgili AR-GE yapabilecek yeteneğe sahip olur.
5 Yöresel ürünlerin üretimindeki makineleri kullanır
6 Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir yöresel ürünler üretir.
7 Yöresel ürünler üretimi yaparken mesleki etiğe uygun hareket eder.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ülkemizin farklı bölgelerinde üretilen ürünler ve üretim yöntemleri


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 İç Anadolu Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: İç Anadolu Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: İç Anadolu'ya ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: İç Anadolu ürünlerinin önemi. Öğrencilerden İç Anadolu ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
2 İç Anadolu Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: İç Anadolu Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Marmara Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Marmara Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Marmara'ya ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Marmara ürünlerinin önemi. Ödev Öğrencilerden Marmara ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
4 Marmara Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Marmara Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Karadeniz Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Karadeniz Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Karadeniz'e ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Karadeniz ürünlerinin önemi. Quiz Öğrencilerden Karadeniz ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
6 Karadeniz Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Karadeniz Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Akdeniz Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Akdeniz Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Akdeniz'e ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Akdeniz ürünlerinin önemi. Öğrencilerden Akdeniz ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Akdeniz Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Akdeniz Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
9 Güneydoğu Anadolu Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Güneydoğu Anadolu Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Güneydoğu Anadolu'ya ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Güneydoğu Anadolu ürünlerinin önemi. Öğrencilerden Güneydoğu Anadolu ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Güneydoğu Anadolu Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Güneydoğu Anadolu Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
11 Ege Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Ege Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Ege'ye ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Ege ürünlerinin önemi. Öğrencilerden Ege ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Ege Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Ege Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
13 Doğu Anadolu Bölgesi ürünleri İlgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Doğu Anadolu Bölgesi ürünlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Doğu Anadolu'ya ait ürünlerin resimleri. • Tartışma: Doğu Anadolu ürünlerinin önemi. Öğrencilerden Doğu Anadolu ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
14 Doğu Anadolu Bölgesi ürünleri lgili haftadan seçilen bir ürünün üretimi ve kalite özelliklerinin irdelenmesi • Anlatım: Doğu Anadolu Bölgesi ürünlerinin üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Üretim aşamalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Ürünlerin üretimi ile ilgili sorular. Öğrencilerden ürünlerin üretim süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.

Gökçe, N., Mil B., Yüncü H.R., Önçel S., Bekar A., (2016) Yöresel Mutfaklar, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3375, Eskişehir



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 20
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Gösterme 14 1 14
Bireysel Çalışma 6 6 36
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 95

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 2 2 4 3 3 3 2 4 4
ÖÇ 2 5 4 2 2 5 3 4 4 3 3 4
ÖÇ 3 4 3 3 3 4 4 1 2 3 4 3
ÖÇ 4 3 4 3 3 4 4 3 3
ÖÇ 5 3 3 5 5 4 2 4 5 3 3 2
ÖÇ 6 2 3 4 5
ÖÇ 7 3 2 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek