GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT704 GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNALARI Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans



Öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır.


Öğr. Gör. Burçin YILMAZ


1 Duyusal testlerin sonuçlarını istatistiksel tekniklerle değerlendirme yeteneğini kazanabilme
2 Gıda ile ilgili araştırmalarda duyusal testleri uygulama yeteneğini kazanma ve rapor hazırlayabilme
3 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini kazanabilme
4 Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrayabilme
5 Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metotlar-lezzet profil analizi, doku profil analizi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
2 Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde kullanım amaçları
3 Duyusal değerlendirmede insan duyularının enstrüman olarak kullanılması, duyusal algılama zinciri, duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması
4 Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri
5 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
6 Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
7 Farklılık Testlerinin Sınıflandırılması-“A”-“A değil” testi, Kontrolden farklılık testi
8 Ara Sınav
9 Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, Üçgen testi
10 Sıralama testi, Puanlama testi
11 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
12 Doku Profili Analizi
13 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
14 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programın başlatılması ve yürütülmesi

1. Altuğ, T. ve Elmacı,Y. 2005. Gıdalarda duyusal değerlendirme; 2. Sensory Evaluation of Food Principles and Practices, Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Proje Sunma 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 5 1 5
Proje Hazırlama 1 10 10
Proje Sunma 1 1 1
Makale Kritik Etme 5 1 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 113

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 1 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek