Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT704 | GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNALARI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır.
Öğr. Gör. Burçin YILMAZ
1 | Duyusal testlerin sonuçlarını istatistiksel tekniklerle değerlendirme yeteneğini kazanabilme |
2 | Gıda ile ilgili araştırmalarda duyusal testleri uygulama yeteneğini kazanma ve rapor hazırlayabilme |
3 | Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programı başlatma ve yürütme yeteneğini kazanabilme |
4 | Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrayabilme |
5 | Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metotlar-lezzet profil analizi, doku profil analizi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri | ||
2 | Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde kullanım amaçları | ||
3 | Duyusal değerlendirmede insan duyularının enstrüman olarak kullanılması, duyusal algılama zinciri, duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması | ||
4 | Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri | ||
5 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü etkileyen faktörler | ||
6 | Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler | ||
7 | Farklılık Testlerinin Sınıflandırılması-“A”-“A değil” testi, Kontrolden farklılık testi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, Üçgen testi | ||
10 | Sıralama testi, Puanlama testi | ||
11 | Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar | ||
12 | Doku Profili Analizi | ||
13 | Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması | ||
14 | Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programın başlatılması ve yürütülmesi |
1. Altuğ, T. ve Elmacı,Y. 2005. Gıdalarda duyusal değerlendirme; 2. Sensory Evaluation of Food Principles and Practices, Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 60 |
Proje Sunma | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 5 | 1 | 5 |
Proje Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Okuma | 5 | 2 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 113 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 1 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 |