Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT126 | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Et Teknolojisi dersi, kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı et ürünleri işleme tekniklerinin, üretimlerde kullanılan katkıların, alet ve ekipmanların fonksiyonlarının, depolama koşullarının öğrenilmesini amaçlamaktadır. Et Pilot tesisinde yapılan et ürünleri üretimleri ve laboratuvar çalışmalarıyla öğrenilen teorik bilgilerin pratiğe aktarımı hedeflenmektedir.
Lecturer Burçin YILMAZ
1 | Etteki biyokimyasal değisiklikler ile et kalitesi arasındaki iliskinin kurulabilmesi. |
2 | Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve kesim sonrası faktörlerin öğrenilerek, kaliteli ürün eldesi konusunda bu bilgilerin kullanılabilmesi. |
3 | Et teknolojisi konusunda uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olunması. |
4 | Et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddeleri, bu katkıların fonksiyonları,alet ve ekipmanların öğrenilmesi. |
5 | Et ve ürünlerinin islenmesinde mühendislik bakış açısının gelistirilmesi |
6 | Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazandırılması. |
7 | Öğrencilerin mesleki sorumluluklarla ilgili görüs ve düsüncelerine yeni bir boyut kazandırılması. |
8 | Öğrencilerin et pilot tesisinde uygulama yaparak, sınıfta öğrenilen bilgilerin endüstriye uygulanırlığının bilincine varmaları. |
9 | Öğrencilerin laboratuvar analiz sonuçlarını yorumlayabilme becesini kazanmaları. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Etin kimyasal kompozisyonu, kasın ve kas ile ilişkili dokuların yapılanması, glikoliz, ölüm sertliği olusum mekanizması, kasın ete dönüşümünü etkileyen faktörler ve et kalitesine etkileri, et kalitesini belirleyen faktörler, etin soğutulması ve dondurulması, depolama koşulları, et ürünleri işleme teknikleri, kürlenmiş, kurutulmuş ürünler, fermente ve emülsiye ürünler, üretimlerde kullanılan katkılar, alet ve ekipmanlar, et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve çözüm yöntemleri, et pilot tesisinde yapılan et ürünleri üretimleri ile öğrenilen teorik bilgilerin pratiğe aktarılması, et ve et ürünlerinin kalitesini belirlemeye yönelik analizlerin öğrenilmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı: Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekleri | Tanışma, uygulama tanıtımı, Pilot Tesis tanıtımı, etin kalite özelliklerinin kısa anlatımı, etin lif ve bağ doku yapılanmasının ve ette pisme ile olusan değisikliklerin gözlenmesi. | ||
2 | Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değeri | Et ve et ürünlerinde kokusma testi | ||
3 | Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları | Fermente et ürününde asitlik tayini | ||
4 | Et Proteinleri, bağ doku yapılanması | Tuz Tayini | ||
5 | Kas kasılması mekanizması | Yağ Tayini | ||
6 | Ölüm sonrası değişimler | TBA Tayini | ||
7 | Kasın ete dönüşümü, DFD, PSE etler | pH Tayini | ||
8 | Et Kalitesi tanımı, taze et kalite özellikleri ve etkileyen faktörler | Toplam Su Tayini | ||
9 | Etin fonksiyonel özellikleri | Serbest Su Tayini | ||
10 | Etin soğukta saklanması, dondurulması ve çözündürülmesi. | Sucuk Üretimi | ||
11 | Et teknolojisinde kullanılan katkılar, materyaller, alet ve ekipmanlar. | Sosis Üretimi | ||
12 | Et teknolojisinin temel prensipleri | Pastırma Üretimi | ||
13 | Fermente et ürünleri üretim teknikleri, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri | Öğrencilere problemli bir et ürününün verilerek, uygulanması gereken analizleri ve problemin nedenini belirleme becerilerinin değerlendirilmesi | ||
14 | Emülsiye et ürünleri üretim teknikleri, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri | Teknik Gezi |
1. Göğüş, A. K. 1986. Et Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 991; Bostan, K. Et ve Ürünleri Teknolojisi. Ders Notu, 2012 2. Arslan , Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi , Basım yılı: 2002
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 16 | 3 | 48 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 1 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 7 | 2 | |||||||||||||||
ÖÇ 8 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 9 | 2 | 3 |