Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT125 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Dünyada ve ülkemizde üretilen yemeklik yağ hammaddelerini tanıtmak, bu hammaddelerden yemeklik yağ ve margarin elde etmek için kullanılan tüm teknolojik işlem basamaklarını öğretmek ve temel yağ analizlerini kavratmaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Fatma HAYIT
1 | Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. |
2 | Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
3 | Temel yağ analizlerini gösterebilme |
4 | Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme |
5 | Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme |
Birinci Öğretim
[Yok]
Yağ asitlerinin bitki ve hayvan hücresinde sentezi. Dünyada ve ülkemizde üretilen başlıca yağ hammaddeleri. Yağların kimyasal yapısı. Yağların beslenmedeki önemi. Yağlı tohumların depolanması. Yağlı tohumlardan ham yağ elde etme yöntemleri. Ham yağın rafinasyonu. Rafine yağlardan hidrojene yağ ve margarin üretimi. Zeytinyağı üretim teknolojisi. Zeytinyağlarının sınıflandırılması ve bozulmadan depolanabilmesi alınması gereken önlemler. Yağlarda hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve önleme çareleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Hücrede yağ asitlerinin sentezi. | |||
2 | Yağların kimyasal yapısı. | Soxhelet yöntemiyle yağ tayini | ||
3 | Beslenmemizde yemeklik yağların önemi. | Serbest yağ asitliği analizi | ||
4 | Ticari öneme sahip yağlar. | |||
5 | Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri. | Ham yağ analizi | ||
6 | Yağlı tohumların depolanması. | Ham yağ analizi | ||
7 | Ham yağ elde etme yöntemleri. | Kırılma indisinin belirlenmesi | ||
8 | Ham yağ elde etme yöntemleri. | |||
9 | Ham yağın rafinasyonu | |||
10 | Ham yağın rafinasyonu | Özgül ağırlık tayini | ||
11 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | |||
12 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | |||
13 | Yağların katı hale getirilmesi | |||
14 | Margarin üretimi. |
1. Nas, S., 2000. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Basımevi, Denizli 2. Altan A., Kola O. 2007. Yağ Teknolojisi. Yemeklik Yağ Teknolojisi Ders Kitabı Beslenme, Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001 3. Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 40 |
Laboratuvar | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 1 | 30 |
Sözlü Sınav | 3 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 2 | 6 |
Soru-Yanıt | 5 | 3 | 15 |
Beyin Fırtınası | 1 | 10 | 10 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 8 | 3 | 24 |
Ev Ödevi | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |