GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT125 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Dünyada ve ülkemizde üretilen yemeklik yağ hammaddelerini tanıtmak, bu hammaddelerden yemeklik yağ ve margarin elde etmek için kullanılan tüm teknolojik işlem basamaklarını öğretmek ve temel yağ analizlerini kavratmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Fatma HAYIT


1 Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme.
2 Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
3 Temel yağ analizlerini gösterebilme
4 Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme
5 Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme

Birinci Öğretim



[Yok]


Yağ asitlerinin bitki ve hayvan hücresinde sentezi. Dünyada ve ülkemizde üretilen başlıca yağ hammaddeleri. Yağların kimyasal yapısı. Yağların beslenmedeki önemi. Yağlı tohumların depolanması. Yağlı tohumlardan ham yağ elde etme yöntemleri. Ham yağın rafinasyonu. Rafine yağlardan hidrojene yağ ve margarin üretimi. Zeytinyağı üretim teknolojisi. Zeytinyağlarının sınıflandırılması ve bozulmadan depolanabilmesi alınması gereken önlemler. Yağlarda hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve önleme çareleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hücrede yağ asitlerinin sentezi.
2 Yağların kimyasal yapısı. Soxhelet yöntemiyle yağ tayini
3 Beslenmemizde yemeklik yağların önemi. Serbest yağ asitliği analizi
4 Ticari öneme sahip yağlar.
5 Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri. Ham yağ analizi
6 Yağlı tohumların depolanması. Ham yağ analizi
7 Ham yağ elde etme yöntemleri. Kırılma indisinin belirlenmesi
8 Ham yağ elde etme yöntemleri.
9 Ham yağın rafinasyonu
10 Ham yağın rafinasyonu Özgül ağırlık tayini
11 Zeytinyağı üretim teknolojisi
12 Zeytinyağı üretim teknolojisi
13 Yağların katı hale getirilmesi
14 Margarin üretimi.

1. Nas, S., 2000. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Basımevi, Denizli 2. Altan A., Kola O. 2007. Yağ Teknolojisi. Yemeklik Yağ Teknolojisi Ders Kitabı Beslenme, Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001 3. Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 40
Laboratuvar 1 10
Soru-Yanıt 1 30
Sözlü Sınav 3 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 2 6
Soru-Yanıt 5 3 15
Beyin Fırtınası 1 10 10
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 2 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 8 3 24
Ev Ödevi 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek