GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT124 GIDA KATKI MADDELERİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıda katkı maddelerini tanıyarak kullanım alanlarını öğrenmek.


Öğr. Gör. Dr. Burçin YILMAZ


1 Gıda katkı maddelerinin sahip olması gereken nitelikleri açıklar.
2 Gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerine etkilerini karşılaştırır.
3 Gıda sanayinde sık kullanılan gıda katkı maddelerini listeler.
4 Gıda katkı maddeleri kullanarak yeni ürün formulasyonları tasarlar.
5 Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Katkı maddelerinin tanımlanması, gıdalardaki oksidatif bozulmalar, gıdalarda kullanılan katkı maddeleri (antioksidanlar, asitlik düzenleyiciler, renklendiriciler, tatlandırıcılar, gamlar, vb.)


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Katkı maddelerinin tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler • Anlatım: Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları ve yasal düzenlemeler teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları ve mevzuatlar hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Katkı maddelerinin sınıflandırılması ve yasal düzenlemelere dair grafikler kullanılacak. • Tartışma: Gıda güvenliği açısından katkı maddelerinin rolü ve yasal düzenlemelerin önemi tartışılacak. Öğrencilerden gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
2 Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Zehirlenmeler Gıda Enfeksiyonlarına Yol Açan Etmenler • Anlatım: Gıda kaynaklı hastalıklar, zehirlenmeler ve enfeksiyonlara yol açan etmenler teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi, kullanım ilkeleri ve sınıflandırılması hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Gıda kaynaklı hastalıkların nedenlerini ve katkı maddelerinin sınıflandırılmasını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Katkı maddelerinin kullanımındaki toksikolojik değerlendirmelerin önemi tartışılacak. Öğrencilerden gıda kaynaklı hastalıklar ve katkı maddelerinin kullanım ilkeleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Gıdalardaki oksidatif bozulmalar • Anlatım: Gıdalarda meydana gelen oksidatif bozulmalar ve bu süreçlerin nedenleri teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Gıdalardaki oksidatif bozulmaları önleme yolları hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Oksidatif bozulmaların süreçlerini ve nedenlerini gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Gıdalardaki oksidatif bozulmaların önlenmesi için katkı maddelerinin kullanımı tartışılacak. Öğrencilerden oksidatif bozulma süreçleri hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
4 Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları, sınıflandırılması • Anlatım: Antioksidanların fonksiyonları, etki mekanizmaları ve sınıflandırılması teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Antioksidanların gıdalardaki rolü ve etkisi üzerine sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Antioksidanların sınıflandırılmasını ve etki mekanizmalarını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Farklı antioksidan türlerinin gıda kalitesi üzerindeki etkileri tartışılacak. Öğrencilerden antioksidanların sınıflandırılması ve etki mekanizmaları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması,gıdalalarda kullanım alanları • Anlatım: Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları, sınıflandırılması ve gıdalardaki kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Asitliği düzenleyicilerin gıdalardaki rolü ve etkileri üzerine sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Asitliği düzenleyicilerin sınıflandırılması ve kullanım alanlarını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Asitliği düzenleyicilerin gıda kalitesi ve raf ömrü üzerindeki etkileri tartışılacak. Ödev Öğrencilerden asitliği düzenleyiciler ve kullanım alanları hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
6 Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri,stabilitesi • Anlatım: Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri, karakteristikleri ve stabiliteleri teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Emülsiyonların gıda ürünlerinde sağladığı faydalar ve stabilite üzerindeki etkileri hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Gıdalardaki emülsiyon tiplerini ve bu emülsiyonların stabilitesini gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Emülsiyonların gıda ürünlerindeki işlevleri ve kalitedeki rolü tartışılacak. Öğrencilerden gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri ve stabiliteleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları • Anlatım: Emülgatörlerin etki mekanizması, sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Emülgatörlerin gıdalardaki rolü ve etki mekanizmaları hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Emülgatörlerin sınıflandırılması ve kullanım alanlarını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Emülgatörlerin gıda yapısındaki önemi ve kalitedeki rolü tartışılacak. Öğrencilerden emülgatörlerin sınıflandırılması ve kullanım alanları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları • Anlatım: Gıdalarda kullanılan gamların sınıflandırılması ve kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Gamların gıdalardaki işlevi ve kullanım alanları üzerine sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Gamların sınıflandırılmasını ve gıdalardaki kullanım alanlarını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Gamların gıda yapısındaki etkileri ve stabilizasyon özellikleri tartışılacak. Öğrencilerden gamların sınıflandırılması ve gıdalardaki kullanım alanları hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
9 Gıdaların mikrobiyal ekolojisi ve mikrobiyal bozulma • Anlatım: Gıdaların mikrobiyal ekolojisi ve mikrobiyal bozulma süreçleri teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Gıdalarda mikrobiyal bozulmanın nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Gıdalarda mikrobiyal bozulmayı gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Mikrobiyal bozulmaların gıdalar üzerindeki etkileri ve gıda güvenliğini sağlama yolları tartışılacak. Öğrencilerden gıdalarda mikrobiyal bozulma ve korunma yöntemleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları • Anlatım: Antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Antimikrobiyal maddelerin gıdalardaki etkileri ve mikroorganizmalar üzerindeki işlevleri hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Antimikrobiyal maddelerin gıda güvenliği üzerindeki rolü tartışılacak. Öğrencilerden antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve kullanım alanları hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
11 Anti mikrobiyal maddelerin sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları • Anlatım: Antimikrobiyal maddelerin sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Antimikrobiyal maddelerin sınıfları ve gıdalardaki uygulama alanları hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Antimikrobiyal maddelerin sınıflandırılmasını ve kullanım alanlarını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Farklı antimikrobiyal maddelerin gıda ürünleri üzerindeki etkileri tartışılacak. Öğrencilerden antimikrobiyal maddelerin sınıfları ve gıdalardaki kullanım alanları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Gıdalarda renk,renklendiricilerin sınıflandırılması,gıdalarda kullanımı • Anlatım: Gıdalarda renk oluşumu, renklendiricilerin sınıflandırılması ve kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Renklendiricilerin gıda ürünlerinde kullanım nedenleri ve sınıfları hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Gıdalarda kullanılan renklendiricilerin sınıflandırılmasını gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Renklendiricilerin gıda ürünlerinin tüketici algısı üzerindeki etkileri tartışılacak. Öğrencilerden renklendiricilerin sınıflandırılması ve gıdalardaki kullanım nedenleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
13 Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması • Anlatım: Şelatlaşma ve şelat ajanlarının gıdalardaki etki mekanizması teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Şelat ajanlarının gıdalarda kullanılma nedenleri ve etki mekanizmaları hakkında sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Şelat ajanlarının etki mekanizmasını gösteren grafikler kullanılacak. • Tartışma: Şelat ajanlarının gıdalardaki stabilizasyon ve kalite üzerindeki rolü tartışılacak. Öğrencilerden şelat ajanlarının etki mekanizmaları hakkında kısa bir okuma yapmaları istenecek.
14 Tatlandırıcılar • Anlatım: Tatlandırıcıların sınıflandırılması ve gıdalardaki kullanım alanları teorik olarak anlatılacak. • Soru-Cevap: Farklı tatlandırıcı türlerinin gıdalardaki rolü ve kullanım alanları üzerine sorular yöneltilecek. • Görsel Materyaller: Tatlandırıcıların sınıflandırılması ve kullanım alanlarını gösteren şemalar kullanılacak. • Tartışma: Tatlandırıcıların tüketici sağlığı ve gıda kalitesi üzerindeki etkileri tartışılacak. Öğrencilerden tatlandırıcılar ve gıdalardaki kullanım alanları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.

Gıda Katkı Maddeleri (Ed: Prof.Dr. Tomris ALTUĞ ONOĞUR)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 8 4 32
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3 3 4 3
ÖÇ 2 3 4 4
ÖÇ 3 2 3 3 3
ÖÇ 4 3 2 5 3 5
ÖÇ 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek