Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT122 | TAHIL TEKNOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
DR. ÖĞR.ÜYESİ FATMA HAYIT
1 | Un üretimini kontrol etmek.. |
2 | İrmik üretimini kontrol etmek |
3 | Bulgur üretimini kontrol etmek |
4 | Ekmek üretimini kontrol etmek |
5 | Makarna üretimini kontrol etmek |
Birinci Öğretim
[Yok]
Un üretimi, irmik üretimi, bulgur üretimi, ekmek üretimi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Buğday ve sınıflandırılması | |||
2 | Buğday tanesinin yapısı ve kimyasal bileşimi | Yabancı Madde Miktarı Tayini | ||
3 | Buğday alımı, ön temizleme | Hektolitre ve Bin Tane Ağırlığı Tayini | ||
4 | Tahılın depolanması | Tane İriliği ve Sertliği Tayini | ||
5 | Un değirmenciliği | Kül Tayini | ||
6 | Buğdayın tavlanması | Ham Lif Tayini | ||
7 | Öğütme ve öğütme elemanları | Nişasta Tayini | ||
8 | Öğütmenin kontrolü | Gluten Tayini (Yaş ve Kuru Gluten) | ||
9 | Ekmekçilik ve pastacılıkta kullanılan unsurlar | Sedimentasyon Değeri Tayini | ||
10 | Ekmekçilik ve pastacılıkta kullanılan unsurlar | Unun Reolojik Özelliklerinin Tayini (Farinograf-Mixograf) | ||
11 | Ekmek üretimi | Unun Reolojik Özelliklerinin Tayini (Alveograf-Ekstensograf) | ||
12 | Makarna üretimi | Makarnada Pişirme Testi | ||
13 | Bisküvi, kek, kraker üretimi | Makarnada Tuz Miktarı Tayini | ||
14 | Kahvaltılık tahılların üretimi | Teknik gezi |
1. Elgün, A ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum 2.ÖZTÜRK, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 1 | 20 |
Uygulama/Pratik | 1 | 30 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 30 |
Toplam | 80 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Toplam | 0 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 1 | 6 | 6 |
Rapor Hazırlama | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 98 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |