GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT122 TAHIL TEKNOLOJİSİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


DR. ÖĞR.ÜYESİ FATMA HAYIT


1 Un üretimini kontrol etmek..
2 İrmik üretimini kontrol etmek
3 Bulgur üretimini kontrol etmek
4 Ekmek üretimini kontrol etmek
5 Makarna üretimini kontrol etmek

Birinci Öğretim



[Yok]


Un üretimi, irmik üretimi, bulgur üretimi, ekmek üretimi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Buğday ve sınıflandırılması
2 Buğday tanesinin yapısı ve kimyasal bileşimi Yabancı Madde Miktarı Tayini
3 Buğday alımı, ön temizleme Hektolitre ve Bin Tane Ağırlığı Tayini
4 Tahılın depolanması Tane İriliği ve Sertliği Tayini
5 Un değirmenciliği Kül Tayini
6 Buğdayın tavlanması Ham Lif Tayini
7 Öğütme ve öğütme elemanları Nişasta Tayini
8 Öğütmenin kontrolü Gluten Tayini (Yaş ve Kuru Gluten)
9 Ekmekçilik ve pastacılıkta kullanılan unsurlar Sedimentasyon Değeri Tayini
10 Ekmekçilik ve pastacılıkta kullanılan unsurlar Unun Reolojik Özelliklerinin Tayini (Farinograf-Mixograf)
11 Ekmek üretimi Unun Reolojik Özelliklerinin Tayini (Alveograf-Ekstensograf)
12 Makarna üretimi Makarnada Pişirme Testi
13 Bisküvi, kek, kraker üretimi Makarnada Tuz Miktarı Tayini
14 Kahvaltılık tahılların üretimi Teknik gezi

1. Elgün, A ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum 2.ÖZTÜRK, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 1 20
Uygulama/Pratik 1 30
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 30
Toplam 80
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Toplam 0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 10 10
Uygulama/Pratik 14 2 28
Laboratuvar 1 6 6
Rapor Hazırlama 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 98

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5 3 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek