GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES002 BESLENME İLKELERİ Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste beslenmeyle ilgili temel kavramların, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin, makro ve mikro besin ögelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su), besin gruplarının tanıtılmasıyla birlikte özel durumlarda beslenme ilkelerinin aktarılması hedeflenmektedir.


Dr. Öğr. Üyesi Nurcan DOĞAN


1 Beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2 Besin guruplarının önemi ve fonksiyonlarını öğrenir.
3 Makro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar.
4 Mikro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar.
5 Besin gruplarını ve özelliklerini tanımlar.
6 Sağlıklı beslenme modellerini ve özelliklerini açıklar.
7 Özel durumlarda beslenme ilkelerini bilir.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


[Yok]


Bu ders beslenme bilimine giriş, yeterli ve dengeli beslenme, makro ve mikro besin ögeleri, besin grupları ve özel durumlarda beslenme üzerine bir içeriğe sahiptir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Beslenmenin önemi, beslenme sağlık ilişkisi
2 Beslenmede temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri
3 Makro besin ögeleri I (Karbonhidratlar)
4 Makro besin ögeleri II (Proteinler)
5 Makro besin ögeleri III (Yağlar)
6 Mikro besin ögeleri I (Vitaminler)
7 Mikro besin ögeleri II (Mineraller)
8 Su ve metabolizma
9 Besin grupları I
10 Besin grupları II
11 Sağlıklı beslenme modelleri (besin piramidi, sağlıklı yemek tabağı)
12 Özel durumlarda beslenme I
13 Özel durumlarda beslenme II
14 Özel durumlarda beslenme III

1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara, 2012. 2. Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 3. Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2 Baskı, Ankara, 2019. 4. Beslenme İlkeleri Ve Mönü Planlama. Bulduk S., Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara, 2018. 5. Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 24 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 36 36
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 4 4 3 3 4 4 3
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4 1
ÖÇ 5 4 3
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek