Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HVS001 | HİJYEN VE SANİTASYON | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Bu derste gıda hijyeninin temel prensipleri, gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri, gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezi, immun reaksiyonlar ve enfeksiyon ve intoksikasyonlar hakkında bilgi verilir.
Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN
1 | Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini bilir. |
2 | Gıda işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve HACCP kurallarını uygular. |
3 | Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeler hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezini bilir ve halk sağlığını korumaya yönelik halkı bilgilendir. |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Bu ders, gıda hijyeni prensipleri, konak savunma mekanizmaları, olası gıda kontaminasyonları, risk faktörleri ve koruma/kontrol yaklaşımları gibi konuları kapsar
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda hijyeninin temel prensipleri. | ||
2 | Gıdaların mikrobiyel ekolojisi. | ||
3 | Hayvansal gıdalardan kaynaklı sağlık riskleri. | ||
4 | Gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezi. | ||
5 | Konak savunma mekanizmaları. | ||
6 | Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları | ||
7 | Salmonella spp., Shigella spp., Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens. | ||
8 | Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, E. coli | ||
9 | Aeromonas hydrophila, Plesiomonas, Shigelloides, Brusella spp. | ||
10 | Bacillus cereus, Vibrionaceae, Staphylococcus aureus | ||
11 | Mikotoksinler | ||
12 | Viral ve paraziter gıda enfeksiyonları | ||
13 | Gıda muhafazası, gıdalarda önem teşkil eden kalıntılar ve kontaminantlar. | ||
14 | Temizlik, dezenfeksiyon ve personel hijyeni. |
Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Laboratuvar | 1 | 10 | 10 |
Alan Gezisi | 1 | 10 | 10 |
Rapor | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 70 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |