GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
HVS001 HİJYEN VE SANİTASYON Ders 1 1 3,00

Önlisans



Bu derste gıda hijyeninin temel prensipleri, gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri, gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezi, immun reaksiyonlar ve enfeksiyon ve intoksikasyonlar hakkında bilgi verilir.


Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN


1 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini bilir.
2 Gıda işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve HACCP kurallarını uygular.
3 Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.
4 Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezini bilir ve halk sağlığını korumaya yönelik halkı bilgilendir.

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Bu ders, gıda hijyeni prensipleri, konak savunma mekanizmaları, olası gıda kontaminasyonları, risk faktörleri ve koruma/kontrol yaklaşımları gibi konuları kapsar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda hijyeninin temel prensipleri.
2 Gıdaların mikrobiyel ekolojisi.
3 Hayvansal gıdalardan kaynaklı sağlık riskleri.
4 Gıda kaynaklı enfeksiyonların patogenezi.
5 Konak savunma mekanizmaları.
6 Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları
7 Salmonella spp., Shigella spp., Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens.
8 Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, E. coli
9 Aeromonas hydrophila, Plesiomonas, Shigelloides, Brusella spp.
10 Bacillus cereus, Vibrionaceae, Staphylococcus aureus
11 Mikotoksinler
12 Viral ve paraziter gıda enfeksiyonları
13 Gıda muhafazası, gıdalarda önem teşkil eden kalıntılar ve kontaminantlar.
14 Temizlik, dezenfeksiyon ve personel hijyeni.

Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 15 15
Final Sınavı 1 15 15
Laboratuvar 1 10 10
Alan Gezisi 1 10 10
Rapor 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 70

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek