GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT113 GIDA KİMYASI Ders 1 1 3,00

Önlisans



Gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkileri aydınlatmak


Dr. Öğr. Üyesi. Nurcan DOĞAN


1 Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir
2 Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir
3 Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir
4 Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir
5 Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir

Birinci Öğretim



[Yok]


Gıdalarda makro (su, karbohidratlar) ve mikro (pigmentler, tat ve koku maddeleri) yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri
2 Hidrojen bağının özellikleri ve suyun çözücü mekanizması
3 Su aktivitesinin tanımı ve gıda kalitesi
4 Sorpsiyon izotermleri
5 Şekerlerin sınıflandırılması
6 Monosakkaritlerin düz ve halkalı formlarının çizimi ve fonksiyonel grupların anlatımı
7 Monosakkaritlerin reaksiyonları
8 Ara Sınav 1
9 Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları
10 Monosakkaritlerin bağlanma biçimleri ve dissakaritler
11 Dekstrinler, nişastanın yapısı ve enzimatik parçalanması
12 Nişastanın jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu
13 Selüloz, pektin, kitin ve frukto-oligosakkaritlerin yapısı
14 Karbonhidratların beslenmedeki önemleri
15 Final

Power Point Sunusu Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 13 2 26
Soru-Yanıt 13 2 26
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek