Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT113 | GIDA KİMYASI | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkileri aydınlatmak
Dr. Öğr. Üyesi. Nurcan DOĞAN
1 | Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir |
2 | Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir |
3 | Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir |
4 | Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir |
5 | Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir |
Birinci Öğretim
[Yok]
Gıdalarda makro (su, karbohidratlar) ve mikro (pigmentler, tat ve koku maddeleri) yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri | ||
2 | Hidrojen bağının özellikleri ve suyun çözücü mekanizması | ||
3 | Su aktivitesinin tanımı ve gıda kalitesi | ||
4 | Sorpsiyon izotermleri | ||
5 | Şekerlerin sınıflandırılması | ||
6 | Monosakkaritlerin düz ve halkalı formlarının çizimi ve fonksiyonel grupların anlatımı | ||
7 | Monosakkaritlerin reaksiyonları | ||
8 | Ara Sınav 1 | ||
9 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları | ||
10 | Monosakkaritlerin bağlanma biçimleri ve dissakaritler | ||
11 | Dekstrinler, nişastanın yapısı ve enzimatik parçalanması | ||
12 | Nişastanın jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu | ||
13 | Selüloz, pektin, kitin ve frukto-oligosakkaritlerin yapısı | ||
14 | Karbonhidratların beslenmedeki önemleri | ||
15 | Final |
Power Point Sunusu Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Soru-Yanıt | 13 | 2 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 72 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |