GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT112 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir.


Dr. Öğr. Üyesi Cemhan DOĞAN


1 Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir.
2 Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
3 Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir.
4 Gıda patojenlerini ve gıda kaynaklı besin zehirlenmelerini açıklar.
5 Gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik eden ve engelleyen koşullar belirlenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler • Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar • Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar • Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikroorganizmalar ve gıda
2 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar
3 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar
4 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler
5 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler
6 ARA SINAV
7 Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar
8 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar
9 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar
10 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar
11 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri
12 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri
13 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri
14 YARIYIL SONU SINAVI

-Gıda Mikrobiyolojisi, Prof.Dr. Osman Erkmen, Eflatun Yayınevi, Ankara 2010. -Gıda Mikrobiyolojisi, Prof. Dr. Ünlütürk ve Prof. Dr. Turantaş, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2003.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 3 4 12
Final Sınavı 1 4 4
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 13 2 26
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 16 2 32
Toplam İş Yükü (saat) 102

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2
ÖÇ 3 4 5 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek