GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT111 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıda endüstrisinde uygulanan temel işlemlerin öğretilmesi.


Öğr. Gör. Burçin YILMAZ


1 Gıda işlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal prensipleri yorumlayabilir
2 Gıda hammaddelerine uygulanan önişlemleri kullanabilir
3 Gıdaların bozunma nedenlerini sorgulayabilir
4 Gıdaları muhafaza tekniklerinin prensiplerini yorumlayabilir
5 Gıda hammaddelerine uygulanan önişlemleri kullanabilir

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Haftalık planda sunulmuştur


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda işlemenin tarihçesi, gıda işlemede hammaddelerin önemi, hammaddenin hasadı, taşınması ve dikkat edilecek hususlar.
2 Hammaddenin sınıflandırılması, kontaminasyon kaynakları, kuru ve yaş temizlemenin önemi.
3 Hammaddenin temizlenmesi, ayrılması, soyulması ve bu işlemlerde kullanılan makineler.
4 Filtrasyon ve Santrifüjleme
5 Boyut Küçültme
6 Karıştırma
7 Damıtma
8 Emülsifikasyon
9 Isıl işlemler (Pastörizasyon, sterilizasyon), Soğutma, Dondurma
10 Kurutma Teknolojisi
11 Evaporasyon, Ekstrüzyon
12 Kristalizasyon
13 Haşlama ve Pişirme Teknikleri
14 Fermentasyon

Öğretim üyesi ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 104

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 1 4
ÖÇ 2 3 4
ÖÇ 3 3 2
ÖÇ 4 5 4
ÖÇ 5 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek