Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BDR658 | EKOSİSTEME DAYALI BALIKÇILIK YÖNETİMİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Doktora
Türkçe
Balıkçılık durumunun belirlenmesi ve gelecekte balıkçılığın kontrollü bir şekilde sürdürülebilmesi amaçlanmaktadır.
Prof.Dr. Şenol AKIN
1 | Ekosistemlere yönelik balıkçılık yönetimlerine hakim olmak. |
2 | Balık türlerinin kompozisyonunu öğrenir. |
3 | Avcılık yöntemleri hakkında bilgi edinir. |
4 | Proje tasarlama becerisi kazanmak. |
5 | Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme ve sonuç geliştirme becerisi kazanmak. |
Birinci Öğretim
-
-
Ders kapsamında; Türkiye'de göl balıkçılığının potansiyeli ve durumu. Göl balıkçılığının geliştirilebilmesi. Balıkçılığın kontrollü bir şekilde sürdürülebilmesi yöntemleri. Doğal ve yapay göllerin ekonomik balık türleriyle balıklandırılması. Azalan stokların takviyesi. Göldeki balık stoklarının yönetimi ve avcılığın düzenlenmesi. Mevcut balık türlerinin kompozisyonu, yoğunluğu, ekolojik işlevleri (niş görevleri), eşeysel olgunluğa erişme büyüklükleri, üreme zamanı ve yerleri, stok yapısı, yıllık ölüm oranları, avlanabilir ekonomik yaş grupları, en küçük av büyüklüğü, uygulanan avcılık yöntemleri, av araçları, avcı sayısı, yıllık su ürünleri istihsal durumları ile ilgili balıkçılık biyolojisi kapsamında gerekli temel veriler. Balık türlerine göre avcılığın düzenlenmesi. Gölün trofik statüsünün izlenmesi, primer verimlilik, zooplankton ve bentik hayvanların göldeki balıkların gelişimi üzerine etkileşiminin incelenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | . Balıkçılığın Amacı | ||
2 | Doğal ve Yapay Göllerin Ekonomik Balık Türleriyle Balıklandırılmasının Fayda ve Zararları | ||
3 | Türkiyede Bulunan Göllerin Belirlenmesi ve Balıkçılık Durumunun Değerlendirilmesi | ||
4 | Mevcut Balık Türlerinin Kompozisyonu-1 | ||
5 | Mevcut Balık Türlerinin Kompozisyonu-2 | ||
6 | Mevcut Balık Türlerinin Kompozisyonu-3 | ||
7 | Uygulanan Avcılık Yöntemleri ve Av araçları | ||
8 | Göllerdeki Balık Türlerine Göre Avcılığın Düzenlenmesi | ||
9 | Göllerin Trofik Statülerinin Değerlendirilmesi | ||
10 | Göllerdeki Balık Türlerinin Büyüme Parametreleri Üzerine Fizikokimyasal Parametrelerinin Etkisi | ||
11 | Göllerdeki Balık Türlerinin Beslenmeleri ve Diğer Organizmalarla İlişkileri | ||
12 | Göllerdeki Balık Türlerinin Eşeysel Olgunluğa Erişme Büyüklüğü ve Üreme Zamanları | ||
13 | Göllerdeki Balık Türlerinin Eşeysel Olgunluğa Erişme Büyüklüğü ve Üreme Zamanları Üzerine Çevresel Faktörlerin Etkisi | ||
14 | Balıkçılık Yönetiminin Genel Değerlendirilmesi | ||
15 | Final Sınavı |
Türkiye Tatlısu Balıkları. Ege Üniversitesi Yayınları No: 46. ISBN: 978-975-483-731-5, p. 644. Maurice Kottelat, Jörg Freyhof. 2007. Handbook of European Freshwater Fishes. ISBN: 978-2-8399-0298-4, p. 646. Karekin Deveciyan. 2006. Türkiye'de Balık ve Balıkçılık. Aras Yayıncılık. ISBN: 975-7265-75-6, p. 574. John F. Craig. 2015.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 2 | 6 |
Gösterme | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Performans | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 134 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 5 |