GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSL-202 YEMEK VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Lisans


Türkçe


Bu ders, öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerindeki etkilerini anlamalarını sağlamak, dengeli beslenme konusunda bilinç kazandırmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olmayı amaçlar.


Öğr.Gör.Dr.Aytül UZUN AKGEYİK


1 Doğru beslenmenin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini açıklayabilir.
2 Dengeli ve sağlıklı bir öğün planlayabilir ve günlük kalori ihtiyacını hesaplayabilir.
3 Kendi sağlık hedeflerine uygun bir beslenme planı oluşturabilir.
4 Stres ve duygusal yeme davranışlarını tanıyabilir ve bilinçli yeme yöntemlerini uygulayabilir.
5 Edindiği bilgi ve becerileri günlük yaşamına uygulayarak uzun vadeli sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden başlayarak, besin gruplarının vücut üzerindeki rolü, dengeli beslenme, doğru gıda seçimleri ve bunların sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini ele alır. Yemeklerin sağlık üzerindeki etkilerini teorik ve pratik düzeyde sunarken, günlük yaşamda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını nasıl benimseyebileceklerini de gösterir. Ayrıca, sağlıklı beslenme ile ilgili psikolojik faktörler, stres ve duygusal yeme davranışları da bu dersin kapsamına dahildir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Beslenmenin insan sağlığı üzerindeki önemi.
2 Besin Grupları ve İşlevleri
3 Sağlıklı Beslenmenin Temelleri
4 Su ve Hidrasyon
5 İşlenmiş Gıdalar ve Zararları
6 Beslenme ve Hastalık İlişkisi
7 Bağışıklık Sistemi ve Beslenme
8 Yemek Psikolojisi
9 Geleneksel ve Kültürel Yemek Alışkanlıkları
10 Gıda İsrafı ve Sürdürülebilir Beslenme
11 Günlük Enerji ve Kalori Dengesi
12 Sağlıklı Yemek Tarifleri ve Uygulamaları
13 Genel Değerlendirme ve Tekrar
14 Genel Değerlendirme ve Tekrar

1. "Understanding Nutrition" - Eleanor Noss Whitney ve Sharon Rady Rolfes 2. Sağlıklı Beslenme ve Diyet" - Prof. Dr. Sevim Ozan 3. "Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases" - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 4. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-ve-hareketli-hayat-db/Dokumanlar/Rehberler/Sa_l_kl_Beslenme_ve_Fiziksel_Aktivite_retmen_El_Kitab_.pdf 5. Klinik Beslenme İçin Temel Cep Kitabı Ema tıp kitabevi, Mery Width ve Toina Reinhard 6. Temel Beslenme Bilimi Uygulamaları-Esra GÜNEŞ



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Ev Ödevi 4 2 8
Toplam İş Yükü (saat) 46

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek