Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-202 | YEMEK VE SAĞLIK İLİŞKİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Bu ders, öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerindeki etkilerini anlamalarını sağlamak, dengeli beslenme konusunda bilinç kazandırmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olmayı amaçlar.
Öğr.Gör.Dr.Aytül UZUN AKGEYİK
1 | Doğru beslenmenin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini açıklayabilir. |
2 | Dengeli ve sağlıklı bir öğün planlayabilir ve günlük kalori ihtiyacını hesaplayabilir. |
3 | Kendi sağlık hedeflerine uygun bir beslenme planı oluşturabilir. |
4 | Stres ve duygusal yeme davranışlarını tanıyabilir ve bilinçli yeme yöntemlerini uygulayabilir. |
5 | Edindiği bilgi ve becerileri günlük yaşamına uygulayarak uzun vadeli sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirebilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden başlayarak, besin gruplarının vücut üzerindeki rolü, dengeli beslenme, doğru gıda seçimleri ve bunların sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini ele alır. Yemeklerin sağlık üzerindeki etkilerini teorik ve pratik düzeyde sunarken, günlük yaşamda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını nasıl benimseyebileceklerini de gösterir. Ayrıca, sağlıklı beslenme ile ilgili psikolojik faktörler, stres ve duygusal yeme davranışları da bu dersin kapsamına dahildir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin insan sağlığı üzerindeki önemi. | ||
2 | Besin Grupları ve İşlevleri | ||
3 | Sağlıklı Beslenmenin Temelleri | ||
4 | Su ve Hidrasyon | ||
5 | İşlenmiş Gıdalar ve Zararları | ||
6 | Beslenme ve Hastalık İlişkisi | ||
7 | Bağışıklık Sistemi ve Beslenme | ||
8 | Yemek Psikolojisi | ||
9 | Geleneksel ve Kültürel Yemek Alışkanlıkları | ||
10 | Gıda İsrafı ve Sürdürülebilir Beslenme | ||
11 | Günlük Enerji ve Kalori Dengesi | ||
12 | Sağlıklı Yemek Tarifleri ve Uygulamaları | ||
13 | Genel Değerlendirme ve Tekrar | ||
14 | Genel Değerlendirme ve Tekrar |
1. "Understanding Nutrition" - Eleanor Noss Whitney ve Sharon Rady Rolfes 2. Sağlıklı Beslenme ve Diyet" - Prof. Dr. Sevim Ozan 3. "Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases" - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 4. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-ve-hareketli-hayat-db/Dokumanlar/Rehberler/Sa_l_kl_Beslenme_ve_Fiziksel_Aktivite_retmen_El_Kitab_.pdf 5. Klinik Beslenme İçin Temel Cep Kitabı Ema tıp kitabevi, Mery Width ve Toina Reinhard 6. Temel Beslenme Bilimi Uygulamaları-Esra GÜNEŞ
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 4 | 2 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 46 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 |