Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
VTH728 | GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 1,00 |
Lisans
Gıda sanayiinin ihtiyaç duyduğu niteliklerde gıda güvenliği bilgisine sahip nitelikli eleman yetişmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Adalet DIŞHAN
1 | Gıda güvenliği ile halk sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar. |
2 | İyi Üretim Uygulamalarının gerekliliklerini ortaya koyar. |
3 | İyi Hijyen, İyi Tarımsal ve Veteriner Hekimliği Uygulamaları arasındaki ilişkiyi açıklar. |
4 | Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktalarının sanayide uygulamasını yapar. |
5 | Retroaktif ve proaktif gıda güvenliği sistemleri hakkında fikir sahibi olur. |
6 | Kalite yönetim ile gıda güvenliği yönetim sistemleri arasındaki farkı açıklar. |
Birinci Öğretim
Ön koşulu bulunmamaktadır.
Belirtilmemiştir.
Gıda Güvenliği kavramı, tarihsel gelişimi, kalite-güvenlik ilişkisi, retroaktif ve proaktif gıda güvenliği anlayışı, ön gereksinim programları ile gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda Güvenliğinin tarihsel gelişimi | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
2 | AB ve Türkiye''de Gıda Güvenliği mevzuatı | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
3 | İyi üretim uygulamaları | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
4 | Standart Sanitasyon Operasyon Prosedürleri | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
5 | İyi Hijyen Uygulamaları | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
6 | İyi Veteriner Hekimliği Uygulamaları | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
7 | Retroaktif gıda güvenliği anlayışı | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
8 | Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları (HACCP)ve Proaktif gıda güvenliği anlayışına giriş | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
9 | HACCP sisteminin Kırmızı Et üretim tesislerinde kurulumu | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
10 | Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005 | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
11 | Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005 | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
12 | ISO 22000:2005, HACCP sistemleri arasındaki farklar | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
13 | Dünya gıda ticareti | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
14 | Operasyonel Ön Gereksinim Programları | Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme | Sunum Hazırlama |
HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin.Ioannis S.Arvanitoyannis ISBN: 978-1-4051-5366-9 560 pages February 2009, Wiley-Blackwell Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara. • Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara. • ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997) MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007. TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996. Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Quiz | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 5 | 1 | 5 |
Gösterme | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 37 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 6 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 |