GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
VTH728 GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 4 7 1,00

Lisans



Gıda sanayiinin ihtiyaç duyduğu niteliklerde gıda güvenliği bilgisine sahip nitelikli eleman yetişmektir.


Dr. Öğr. Üyesi Adalet DIŞHAN


1 Gıda güvenliği ile halk sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar.
2 İyi Üretim Uygulamalarının gerekliliklerini ortaya koyar.
3 İyi Hijyen, İyi Tarımsal ve Veteriner Hekimliği Uygulamaları arasındaki ilişkiyi açıklar.
4 Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktalarının sanayide uygulamasını yapar.
5 Retroaktif ve proaktif gıda güvenliği sistemleri hakkında fikir sahibi olur.
6 Kalite yönetim ile gıda güvenliği yönetim sistemleri arasındaki farkı açıklar.

Birinci Öğretim


Ön koşulu bulunmamaktadır.


Belirtilmemiştir.


Gıda Güvenliği kavramı, tarihsel gelişimi, kalite-güvenlik ilişkisi, retroaktif ve proaktif gıda güvenliği anlayışı, ön gereksinim programları ile gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda Güvenliğinin tarihsel gelişimi Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
2 AB ve Türkiye''de Gıda Güvenliği mevzuatı Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
3 İyi üretim uygulamaları Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
4 Standart Sanitasyon Operasyon Prosedürleri Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
5 İyi Hijyen Uygulamaları Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
6 İyi Veteriner Hekimliği Uygulamaları Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
7 Retroaktif gıda güvenliği anlayışı Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
8 Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları (HACCP)ve Proaktif gıda güvenliği anlayışına giriş Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
9 HACCP sisteminin Kırmızı Et üretim tesislerinde kurulumu Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
10 Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005 Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
11 Tarladan sofraya gıda güvenliği Iso 22000:2005 Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
12 ISO 22000:2005, HACCP sistemleri arasındaki farklar Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
13 Dünya gıda ticareti Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama
14 Operasyonel Ön Gereksinim Programları Yüz yüze eğitim, anlatım, soru-cevap, belge inceleme Sunum Hazırlama

HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin.Ioannis S.Arvanitoyannis ISBN: 978-1-4051-5366-9 560 pages February 2009, Wiley-Blackwell Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara. • Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara. • ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997) MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007. TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996. Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Quiz 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Soru-Yanıt 5 1 5
Gösterme 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 37

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 3 3 3 5 5 3 3 3 4 4
ÖÇ 2 3 3 4 3 5 5 3 3 3 4 4
ÖÇ 3 3 3 4 3 5 5 4 3 3 4 4
ÖÇ 4 4 3 4 3 5 5 3 3 3 4 4
ÖÇ 5 3 3 3 3 5 5 3 3 3 3 4
ÖÇ 6 4 3 4 3 5 5 3 3 3 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek