GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSL-142 Beslenme Biyokimyası Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Lisans


Türkçe


Bireyin sağlığını sürdürmesi ve koruması aldığı besin türü ve tükettiği miktarla ilişkilidir. Ömür boyu sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi için beslenme zamanının ve tüketilen besin maddelerinin birey açısından sindirim durumu ve harcayacağı enerjiyi karşılaması açısından önem arz etmektedir. Tabii yani doğal besinlerin tüketilmesi ve koruyucu ve katkılı besinlerin sağlığı tehdit edici boyutlarının bilinmesi gerekmektedir. Posalı yiyeceklerin önemi ve ne oranda tüketilmesi gerektiği bilinmelidir. Mevsimsel olarak tüketilecek besinlerin çeşitliliği iyi ayarlanmalıdır. Beslenmede gerek enerji ve gerekse vücudun temel yapı taşlarının saplanması için besin türlerinin ne oranda tüketilmesi önem arz etmektedir. Yukarıda sayılan durumlar ve diğer durumlar için sağlıklı bir hayatın sürdürülmesinde beslenmeye bilimsel açıdan ve biyokimyasal yönden ele alınması amaçlanmıştır.


Prof. Dr. Muhammet Fevzi POLAT


1 Beslenmenin tanımını yapar. 2. Sağlık beslenmeyi anlatır. 3. Dengeli ve yeterli beslenmeyi anlatır. 4. Sindirim, emilim ve metabolizma hakkında bilgi veriri. Karbonhidratların kimyası ve metabolizması hakkında bilgi verir. 5. Lipidlerin kimyası ve metabolizması hakkında bilgi verir. 6. Proteinlerin kimyası ve metabolizması hakkında bilgi veiri. 7. Vitaminlerin tanımını yapar, sınıflandırı ve önemini vurgular. 8. Su ve elektrolitler hakkında bilgi verir. 9. Major mineraller hakkında bilgi veiri. 10. Eser elementler hakkında bilgi verir. 11. Beslenme ve fiziksel aktiviteyi değerlendirir. 12. Alkol metabokizması ve zararları hakkında bilgi verir. 13. Gebelik ve laktasyon hakkında bilgi verir. 14. Bebeklikten adölesan döneme kadar beslenme hakkında bilgi verir. 15. Yaşlılarda beslenmenin nasıl olacağını anlatır. 16. Besin güvenliği hakkında bilgi verir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Besinler ve besin öğeleri. Beslenme rehberi. Besin etiketleri. Beslenme ile ilişkili bireysel ve toplum sağlığı. Sindirim, emilim ve metabolizma. Sindirim sistemine genel bakış. Yaygın sindirim problemleri. Vücut hücrelerine besin öğelerinin taşınması. Metabolik yollar. ATP üretimi. Yeni moleküllerin sentezi. Metabolik artıkların uzaklaştırılması. Karbonhidratların kimyası ve metabolizması. Kan-glukoz regülasyonu. Önerilen karbonhidrat türleri ve alımının değerlendirilmesinde kullanılan araçlar. Lipilerin kimyası ve metabolizması. Lipidlerin vücutta fonksiyonları. Alkollü içecekler. Alkolün emilimi ve taşınması ve atılımı. Alkol tüketiminin olumsuz etkileri. Protein kimyası ve metabolizması. Protein ihtiiyacı. Obezite kavramı. Zayıflama ilaçları ve cerrahi yöntemler Vitaminler. Elektrolitler. Major mineraller ve sağlık. Doğal sağlık ürünleri. Makrobesin öğesi destekleri. Vücutta yapılan maddeler. Fitokimyasal destekler. Eser elementler. Gebelik ve laktasyon. Bebeklikten admlesan dönemine kadar beslenme. Yeme bozuklukları. Yaşlıların beslenmesi. Besin güvenliği, koruyucular ve kirleticiler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Beslenme, Sindirim, Emilim ve Metabolizma
2 Karbonhidratlar, Şeker, Nişasta ve Posa
3 Diyabet, Çeşitleri ve Önlenmesi ile Yönetim Açısından Öğün Planlama
4 Lipidler ve Metabollizması, Alkol Tüketimi ve Sakıncaları
5 Proteinler ve Amino Asitler, Enerji Dengesi ve Ağırlık Kontrolü. Obezite, Metabolizma ve Hastalık Riskleri.
6 Suda ve Yağda Çözünen Vitaminler, Fitokimyasalllar
7 Su ve Elektrolitler. Major Mineraller ve Kemik Sağlığı.
8 Eser Elementler ve Vücuttaki Besin Öğesi Fonksiyonlarının Tanımlanması.
9 Beslenme ve Fiziksel Aktivite
10 Gebelik ve Laktasyonda Beslenme
11 Bebeklikten Adölesan Dönemine Kadar Beslenme. Yeme Bozuklukları.
12 Beslenme ve Yaşlanma: Yetişkin Yıllar.
13 Besin Güvenliği.
14 Dünyada Açlık ve Malnütrisyon
15 Final Sınavı

1. Beslenme Bilim ve Uygulamalar, Çeviri Editörü Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ. 4. Baskı. Palme Yayınları.2020 ANKARA. 2. Harrper'in Resimli Biyokimyası. Çeviri Edidötür: Doç. Dr. Doğan YÜCEL. Güneş Tıp Kitapevi. 2019 ANKARA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Quiz için Bireysel Çalışma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek