Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-155 | BİTKİSEL YAĞLARIN ENDÜSTRİYEL KULLANIMI | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 4 | 2,00 |
Lisans
Bitkisel yağlar, bazı bitkilerin tohumlarından veya meyvelerinden elde edilen ve çoğunlukla gıda veya hayvan yemi için kullanılan yağlardır. Bitkisel yağların büyük çoğunluğu doymuş (palmitik ve stearik) ve doymamış (oleik, linoleik ve α-linoleik) 5 farklı yağ asidinin farklı miktarlarda sentezlenmesiyle meydana gelmektedir. Bu beş yağ asidinin bileşiminden oluşan bitkisel yağlar her ne kadar beslenmede kullanılsalar da yüzyıllardır gıda dışı birçok alanda da değerlendirilmektedir. Bu ders kapsamında bitkisel yağlar ve önemi, dünyada bitkisel yağ kaynakları, Türkiye’de bitkisel yağ kaynakları, kullanım alanları (aydınlatma, yağlayıcılar, sabunlar, kozmetikler ve cilalar vb.), amaca yönelik ıslah yöntemleri, ekstraksiyon yöntemleri ve farklı kullanım alanlarının kavranması sağlanacaktır.
Arş.Gör. Dr. Tansu USKUTOĞLU
1 | Yağların önemini ve yağların sınıflandırılmasını anlar. |
2 | Dünyadaki ve Türkiye'deki önemli yağ bitkilerini öğrenir. |
3 | Yağlı tohumlu bitkilerde ıslah yöntemlerini bilir |
4 | Bitkisel yağlarda ekstraksiyon yöntemlerini öğrenir. |
5 | Yağ asitleri ve türevlerini öğrenir. |
6 | Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilen alternatif yakıtları öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bitkisel yağlar, amaca yönelik ıslah yöntemleri, ve bitkisel yağların gıda dışı kullanım alanları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yağların önemi ve yağların sınıflandırılması | ||
2 | Dünya’da yağ bitkilerinin durumu ve üretimi | ||
3 | Türkiye’de yağ bitkilerinin durumu ve üretimi | ||
4 | Yağlı tohumlu bitkilerde genetik ilerleme ve ıslahı-1 | ||
5 | Yağlı tohumlu bitkilerde genetik ilerleme ve ıslahı-2 | ||
6 | Bitkisel yağların ekstraksiyon yöntemleri-1 | ||
7 | Bitkisel yağların ekstraksiyon yöntemleri-2 | ||
8 | Yağlı tohumlara değer biçilmesi (Kalite ve Kantite indeksi) | ||
9 | Yağ asitleri ve türevleri | ||
10 | Yağ asitlerinin metil esterleri ve gliserol | ||
11 | Hızlı kuruyan yağların kullanımı | ||
12 | Bitkisel yağ atıklarının üretime kazandırılması | ||
13 | Biyodizel: bitkisel ve hayvansal yağlardan alternatif dizel yakıtlar | ||
14 | Bitkisel yağlardan sabun yapımı |
1-) Industrial Uses of Vegetable Oils, AOCS Press, Elsevier. 2-) Industrial Oil Crops, AOCS Press, Elsevier. 3-) Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Yayıncılık.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | |
ÖÇ 1 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 5 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 6 |