GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZBB740 MEYVELERDE SEKONDER METABOLİTLER Seçmeli Ders Grubu 4 8 3,00

Lisans



Bu ders, meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin biyokimyasal süreçlerini, üretimlerini ve işlevlerini ele almayı amaçlamaktadır. Öğrencilere, sekonder metabolitlerin biyosentez yolları, fizyolojik rolleri ve sağlık üzerindeki etkileri konularında temel bilgiler vermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, çevresel faktörlerin, tarım uygulamalarının ve hasat sonrası tekniklerin meyvelerdeki sekonder metabolitlerin miktarı ve bileşimi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ders, meyvelerin beslenme değeri ve sağlık yararlarına odaklanarak, öğrencilere bu alandaki güncel araştırmaları ve uygulamaları keşfetme fırsatı sunmayı hedeflemektedir.


Doç. Dr. Müjgan Güney


1 Meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin biyokimyasal süreçlerini açıklama ve analiz edebilme.
2 Sekonder metabolitlerin biyosentez yollarını anlayarak, meyvelerdeki metabolitlerin sentez mekanizmalarını açıklayabilme
3 Meyvelerdeki sekonder metabolitlerin beslenme değeri ve sağlık potansiyeli hakkında bilgi edinme.
4 Öğrenilen bilgileri uygulamalı projeler yoluyla pratiğe dönüştürme ve meyvelerdeki sekonder metabolitlerin analizini gerçekleştirebilme.

Birinci Öğretim


Yok


YOK


Bu ders, meyvelerdeki sekonder metabolitlerin biyosentezi, fizyolojik rolleri ve çevresel faktörlerin etkilerini inceler. Flavonoidler, antosiyaninler ve fenolik aitler gibi metabolitlerin bitki savunmasındaki işlevleri ile tarım uygulamalarının ve hasat sonrası tekniklerin bu bileşiklerin miktar ve bileşimlerine etkileri ele alınır. Ayrıca, metabolitlerin sağlık üzerindeki antioksidan ve antikanser etkileri de tartışılmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sekonder metabolitlerin tanımı ve sınıflandırılması
2 Meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin genel özellikleri
3 Sekonder metabolitlerin biyosentez yolları ve ana metabolitler
4 Sekonder Metabolitlerin Biyosentezinde Enzimatik reaksiyonlar ve katalizörler
5 Sekonder metabolitlerin fizyolojik rolleri
6 Sağlık üzerindeki etkileri ve biyolojik aktiviteleri
7 Çevresel faktörlerin sekonder metabolitlerin üretimi ve birikimi üzerindeki etkileri
8 Tarım uygulamalarının sekonder metabolitlerin miktarı ve bileşimi üzerindeki etkileri
9 Hasat sonrası işleme ve depolama süreçlerinin sekonder metabolitler üzerindeki etkileri
10 Paketleme, taşıma ve depolama tekniklerinin sekonder metabolitlerin kalitesi üzerindeki etkileri
11 Meyvelerin beslenme değeri ve sağlık yararları
12 Sekonder metabolitlerin analiz yöntemleri
13 Başarılı kalite yönetim sistemleri uygulama örnekleri
14 Dersin genel değerlendirmesi ve gelecek çalışmalar için öneriler

1-Crozier, A., Clifford, M. N., & Ashihara, H. (Eds.). (2006). Plant secondary metabolites: Occurrence, structure, and role in the human diet. Blackwell Publishing. 2- American Chemical Society. (1992). Phenolic compounds in food and their effects on health (Vols. 1-2). American Chemical Society.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Derse Katılım 14 3 42
Seminer 6 2 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Ev Ödevi 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 78

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 4 4 4 3 5 3
ÖÇ 2 5 4 4 5 5
ÖÇ 3 3 4 4
ÖÇ 4 4 5 5 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek