Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZBB740 | MEYVELERDE SEKONDER METABOLİTLER | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 3,00 |
Lisans
Bu ders, meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin biyokimyasal süreçlerini, üretimlerini ve işlevlerini ele almayı amaçlamaktadır. Öğrencilere, sekonder metabolitlerin biyosentez yolları, fizyolojik rolleri ve sağlık üzerindeki etkileri konularında temel bilgiler vermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, çevresel faktörlerin, tarım uygulamalarının ve hasat sonrası tekniklerin meyvelerdeki sekonder metabolitlerin miktarı ve bileşimi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ders, meyvelerin beslenme değeri ve sağlık yararlarına odaklanarak, öğrencilere bu alandaki güncel araştırmaları ve uygulamaları keşfetme fırsatı sunmayı hedeflemektedir.
Doç. Dr. Müjgan Güney
1 | Meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin biyokimyasal süreçlerini açıklama ve analiz edebilme. |
2 | Sekonder metabolitlerin biyosentez yollarını anlayarak, meyvelerdeki metabolitlerin sentez mekanizmalarını açıklayabilme |
3 | Meyvelerdeki sekonder metabolitlerin beslenme değeri ve sağlık potansiyeli hakkında bilgi edinme. |
4 | Öğrenilen bilgileri uygulamalı projeler yoluyla pratiğe dönüştürme ve meyvelerdeki sekonder metabolitlerin analizini gerçekleştirebilme. |
Birinci Öğretim
Yok
YOK
Bu ders, meyvelerdeki sekonder metabolitlerin biyosentezi, fizyolojik rolleri ve çevresel faktörlerin etkilerini inceler. Flavonoidler, antosiyaninler ve fenolik aitler gibi metabolitlerin bitki savunmasındaki işlevleri ile tarım uygulamalarının ve hasat sonrası tekniklerin bu bileşiklerin miktar ve bileşimlerine etkileri ele alınır. Ayrıca, metabolitlerin sağlık üzerindeki antioksidan ve antikanser etkileri de tartışılmaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Sekonder metabolitlerin tanımı ve sınıflandırılması | ||
2 | Meyvelerde bulunan sekonder metabolitlerin genel özellikleri | ||
3 | Sekonder metabolitlerin biyosentez yolları ve ana metabolitler | ||
4 | Sekonder Metabolitlerin Biyosentezinde Enzimatik reaksiyonlar ve katalizörler | ||
5 | Sekonder metabolitlerin fizyolojik rolleri | ||
6 | Sağlık üzerindeki etkileri ve biyolojik aktiviteleri | ||
7 | Çevresel faktörlerin sekonder metabolitlerin üretimi ve birikimi üzerindeki etkileri | ||
8 | Tarım uygulamalarının sekonder metabolitlerin miktarı ve bileşimi üzerindeki etkileri | ||
9 | Hasat sonrası işleme ve depolama süreçlerinin sekonder metabolitler üzerindeki etkileri | ||
10 | Paketleme, taşıma ve depolama tekniklerinin sekonder metabolitlerin kalitesi üzerindeki etkileri | ||
11 | Meyvelerin beslenme değeri ve sağlık yararları | ||
12 | Sekonder metabolitlerin analiz yöntemleri | ||
13 | Başarılı kalite yönetim sistemleri uygulama örnekleri | ||
14 | Dersin genel değerlendirmesi ve gelecek çalışmalar için öneriler |
1-Crozier, A., Clifford, M. N., & Ashihara, H. (Eds.). (2006). Plant secondary metabolites: Occurrence, structure, and role in the human diet. Blackwell Publishing. 2- American Chemical Society. (1992). Phenolic compounds in food and their effects on health (Vols. 1-2). American Chemical Society.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 2 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 78 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |