GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZBB726 BAHÇE ÜRÜNLERİ KALİTE VE GÜVENCE SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 3 5 2,00

Lisans


Türkçe


Bu ders, öğrencilerin çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeterek, doğal kaynakları koruyarak, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik bilinciyle tarımsal üretim yapmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bahçe ürünlerinin üretimden tüketime kadar süreçlerinde kalite kontrol ve güvence sistemlerini, ISO 9001, HACCP, GAP gibi uluslararası kalite standartlarını öğretmeyi hedeflemektedir.


Doç. Müjgan GÜNEY


1 Tarım standartlarını anlayıp uygulayabilme.
2 Sürdürülebilir tarım ilkelerini kavrayıp uygulayabilme.
3 Ürün izlenebilirliğini sağlayabilme.
4 Tüketici memnuniyetini göz önünde bulundurarak üretimi yönlendirebilme
5 Modern iyi tarım teknolojilerini kullanabilme
6 Tarımda kalite ve güvence sistemlerini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


YOK


Bu ders kapsamında tarım sektöründe kalite kontrol ve güvence sistemlerine odaklanarak öğrencilere, uluslararası kalite standartları ve kalite kontrol yöntemleri gibi konuların anlaşılmasını sağlar. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün izlenebilirliği ve tüketici memnuniyeti gibi temel konular da ele alarak öğrencilerin bu konularda teorik bilgiyi pratik projelerle pekiştirmesi becerisinin sağlanması


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanımı, tarihçesi, dersle ilgili genel bilgiler Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
2 Kalite Yönetim Sistemleri: ISO 9001 ve diğer kalite yönetim sistemleri ve HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) sistemi Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
3 Kalite Yönetim Sistemleri: İyi Tarım Uygulamaları (GAP) Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
4 Kalite Yönetim Sistemleri: İyi Tarım Uygulamaları (GAP) Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
5 Kalite Kontrol Teknikleri: Fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalite kontrol yöntemleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
6 Kalite Kontrol Teknikleri: Laboratuvar analiz teknikleri ve cihazları Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği YOk
7 Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Tohum ve fide kalitesi Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
8 Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Sulama, gübreleme ve pestisit kullanımının kaliteye etkileri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
9 Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Hasat, depolama ve nakliye süreçlerinde kalite kontrolü Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
10 Pazarlama ve Tüketici Güvencesi: Pazarda kalite standardizasyonu ve sertifikasyon Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
11 Pazarlama ve Tüketici Güvencesi: Tüketici beklentileri ve geri bildirim mekanizmaları Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
12 Kalite Yönetiminde Teknolojik Uygulamalar: Veri analizi ve kalite yönetiminde bilgi teknolojileri kullanımı Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
13 Başarılı kalite yönetim sistemleri uygulama örnekleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
14 Genel değerlendirme Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok

1. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM & ÇEVRE, ISBN: 978-625-367-148-8 2. TARIMSAL DIŞ TİCARET SEKTÖR POLİTİKA BELGESİ 2021-2025



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 2 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 4 4
Derse Katılım 14 2 28
Seminer 5 2 10
Bireysel Çalışma 2 2 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Ev Ödevi 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 55

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4 5 4 5 5 4
ÖÇ 2 4 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 4 3 5 4
ÖÇ 4 5 5 5
ÖÇ 5 5 4 4 3 3 4 3 5 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek