Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZBB726 | BAHÇE ÜRÜNLERİ KALİTE VE GÜVENCE SİSTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Bu ders, öğrencilerin çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeterek, doğal kaynakları koruyarak, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik bilinciyle tarımsal üretim yapmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bahçe ürünlerinin üretimden tüketime kadar süreçlerinde kalite kontrol ve güvence sistemlerini, ISO 9001, HACCP, GAP gibi uluslararası kalite standartlarını öğretmeyi hedeflemektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Müjgan GÜNEY
1 | Tarım standartlarını anlayıp uygulayabilme. |
2 | Sürdürülebilir tarım ilkelerini kavrayıp uygulayabilme. |
3 | Ürün izlenebilirliğini sağlayabilme. |
4 | Tüketici memnuniyetini göz önünde bulundurarak üretimi yönlendirebilme |
5 | Modern iyi tarım teknolojilerini kullanabilme |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
Bu ders kapsamında tarım sektöründe kalite kontrol ve güvence sistemlerine odaklanarak öğrencilere, uluslararası kalite standartları ve kalite kontrol yöntemleri gibi konuların anlaşılmasını sağlar. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamaları, ürün izlenebilirliği ve tüketici memnuniyeti gibi temel konular da ele alarak öğrencilerin bu konularda teorik bilgiyi pratik projelerle pekiştirmesi becerisinin sağlanması
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanımı, tarihçesi, dersle ilgili genel bilgiler | ||
2 | Kalite Yönetim Sistemleri: ISO 9001 ve diğer kalite yönetim sistemleri ve HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) sistemi | ||
3 | Kalite Yönetim Sistemleri: İyi Tarım Uygulamaları (GAP) | ||
4 | Kalite Yönetim Sistemleri: İyi Tarım Uygulamaları (GAP) | ||
5 | Kalite Kontrol Teknikleri: Fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalite kontrol yöntemleri | ||
6 | Kalite Kontrol Teknikleri: Laboratuvar analiz teknikleri ve cihazları | ||
7 | Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Tohum ve fide kalitesi | ||
8 | Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Sulama, gübreleme ve pestisit kullanımının kaliteye etkileri | ||
9 | Üretim Sürecinde Kalite Güvencesi: Hasat, depolama ve nakliye süreçlerinde kalite kontrolü | ||
10 | Pazarlama ve Tüketici Güvencesi: Pazarda kalite standardizasyonu ve sertifikasyon | ||
11 | Pazarlama ve Tüketici Güvencesi: Tüketici beklentileri ve geri bildirim mekanizmaları | ||
12 | Kalite Yönetiminde Teknolojik Uygulamalar: Veri analizi ve kalite yönetiminde bilgi teknolojileri kullanımı | ||
13 | Başarılı kalite yönetim sistemleri uygulama örnekleri | ||
14 | Genel değerlendirme |
1. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM & ÇEVRE, ISBN: 978-625-367-148-8 2. TARIMSAL DIŞ TİCARET SEKTÖR POLİTİKA BELGESİ 2021-2025
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 2 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Seminer | 5 | 2 | 10 |
Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 55 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 |