Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZFD723 | HAYVAN BESLEMEDE RASYON HAZIRLAMA | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Hayvanların beslenmesinde kullanılan yem maddelerinin çeşitleri, sınıflandırılması ve özellikleri ile yem katkı maddelerini öğretmek ve tanıtmak, Yem hijyeni, yem analizleri ve yemlerin hazırlanması ve üretim teknolojileri konularında bilgi kazandırmak.
Dr. Öğr. Üyesi Gürkan SEZMİŞ
1 | Yem hammaddelerini ve enerji-besin madde içeriklerini bilir. |
2 | Hayvan türlerine göre yemlerin sindirimleri ile verilme miktarı ve formu hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Yemlerin hayvanların verim ve performansına etkisini bilir. |
4 | Hayvan sağlığını olumsuz etkileyebilecek olan yem hijyeninin önemi ve dikkat edilecek hususlar hakkında bilgiye sahiptir. |
5 | Yemlerin tüketim, sindirim ve depolanması ile toksik bitkilerdeki antinutrisyonel faktörlerinin bertaraf edilmesi için uygulanacak teknolojik işlemleri kavrar |
6 | Yemlerin kalitesi ve besin madde içeriğini belirlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir. |
7 | Çiftlikte yem hijyeninde ve depolanmasında dikkat edilecek hususları bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yemler, yem hijyeni ve yemlerin işleme teknolojileri hakkında öğrencilere eğitim verilmesidir
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Yemlerin sınıflandırılması | |||
2 | Buğdaygil yemleri ve biyolojisi | |||
3 | Baklagil yemleri ve biyolojisi | |||
4 | Buğdaygil ve baklagil tane yemleri biyolojisi | |||
5 | Kök- yumru yemler ve biyolojis | |||
6 | Endüstrisel yem bitkileri ve biyolojisi | |||
7 | Yağlı tohum bitkileri biyolojisi ve hayvansal yemler | |||
8 | Toksik bitkiler | |||
9 | Toksik bitkiler | |||
10 | Toksik bitkiler | |||
11 | Yemlerdeki antinutrisyonel faktörler | |||
12 | Yemlerdeki antinutrisyonel faktörler | |||
13 | Yemlerin hijyeni ve kontrolü-inspeksiyonu | |||
14 | Yemlerin hijyeni ve kontrolü-inspeksiyonu |
Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 2. Baskı, Pozitif Mat., Ankara. 1) Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Heinemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd Ed., The Ensminger Publishing Company, USA. 2) Perry, T.W., Cullison, A.E., Lowrey, R.S. (2003). Feeds and Nutrition, 6th Ed, Prince Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Quiz | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Laboratuvar | 1 | 10 | 10 |
Deney | 1 | 10 | 10 |
Alan Gezisi | 1 | 10 | 10 |
Rapor | 3 | 10 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | |
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | |
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | |
ÖÇ 6 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | |
ÖÇ 7 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 |