GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZFD723 HAYVAN BESLEMEDE RASYON HAZIRLAMA Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Lisans


Türkçe


Hayvanların beslenmesinde kullanılan yem maddelerinin çeşitleri, sınıflandırılması ve özellikleri ile yem katkı maddelerini öğretmek ve tanıtmak, Yem hijyeni, yem analizleri ve yemlerin hazırlanması ve üretim teknolojileri konularında bilgi kazandırmak.


Dr. Öğr. Üyesi Gürkan SEZMİŞ


1 Yem hammaddelerini ve enerji-besin madde içeriklerini bilir.
2 Hayvan türlerine göre yemlerin sindirimleri ile verilme miktarı ve formu hakkında bilgi sahibi olur.
3 Yemlerin hayvanların verim ve performansına etkisini bilir.
4 Hayvan sağlığını olumsuz etkileyebilecek olan yem hijyeninin önemi ve dikkat edilecek hususlar hakkında bilgiye sahiptir.
5 Yemlerin tüketim, sindirim ve depolanması ile toksik bitkilerdeki antinutrisyonel faktörlerinin bertaraf edilmesi için uygulanacak teknolojik işlemleri kavrar
6 Yemlerin kalitesi ve besin madde içeriğini belirlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir.
7 Çiftlikte yem hijyeninde ve depolanmasında dikkat edilecek hususları bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yemler, yem hijyeni ve yemlerin işleme teknolojileri hakkında öğrencilere eğitim verilmesidir


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yemlerin sınıflandırılması
2 Buğdaygil yemleri ve biyolojisi
3 Baklagil yemleri ve biyolojisi
4 Buğdaygil ve baklagil tane yemleri biyolojisi
5 Kök- yumru yemler ve biyolojis
6 Endüstrisel yem bitkileri ve biyolojisi
7 Yağlı tohum bitkileri biyolojisi ve hayvansal yemler
8 Toksik bitkiler
9 Toksik bitkiler
10 Toksik bitkiler
11 Yemlerdeki antinutrisyonel faktörler
12 Yemlerdeki antinutrisyonel faktörler
13 Yemlerin hijyeni ve kontrolü-inspeksiyonu
14 Yemlerin hijyeni ve kontrolü-inspeksiyonu

Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 2. Baskı, Pozitif Mat., Ankara. 1) Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Heinemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd Ed., The Ensminger Publishing Company, USA. 2) Perry, T.W., Cullison, A.E., Lowrey, R.S. (2003). Feeds and Nutrition, 6th Ed, Prince Hall, Upper Saddle River, New Jersey.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Quiz 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 15 15
Final Sınavı 1 15 15
Laboratuvar 1 10 10
Deney 1 10 10
Alan Gezisi 1 10 10
Rapor 3 10 30
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 3 4 5 5 4
ÖÇ 2 5 3 4 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 3 5 5 5 3 5 5 3 5
ÖÇ 4 5 3 5 4 5 3 5 5 3 5
ÖÇ 5 5 3 5 4 5 5 5 5 3 5
ÖÇ 6 5 3 5 4 5 5 5 5 3 5
ÖÇ 7 5 3 5 4 5 5 5 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek