GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZBB737 BAHÇE BİTKİLERİNDE TOPRAKSIZ TARIM TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı öğrencilere, topraksız tarımın önemini, ticari veya amatör topraksız bitki yetiştiriciliğini, sebze türlerinde topraksız tarım yetiştirme tekniklerini ve topraksız tarımda karşılaşılan problemleri açıklamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Aydöner Çoban


1 Topraksız tarım ile ilgili temel kavramları ve topraksız tarıma neden gerek duyulduğunu açıklayabilme.
2 Topraksız tarım yetiştiriciliğine uygun olan bitki türlerinde kullanılması gereken ortamları kavrayabilme.
3 Topraksız tarımda yetiştirilen bitkilerin gereksinim duyduğu su ve besin miktarlarını hesaplayabilme.
4 Topraksız tarımın çevreye etkisini kavrayabilme.
5 Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajlarını kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Topraksız tarımın tarihçesi ve tanımı, Dünyada ve ülkemizde topraksız tarımın durumu, topraksız tarım teknikleri (su kültürü ve katı ortam kültürlerinin özellikleri ile uygulama şekilleri), Topraksız tarımın avantaj ve avantajları, topraksız tarımda bitkilerin su ve besin gereksinimlerinin karşılanması ve bitki besleme, topraksız tarımda dezenfeksiyon yöntemleri ve geri dönüşüm, topraksız tarımda yaygın olan analiz yöntemleri, topraksız tarımın çevreyle etkileşimi ve geleceği


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Topraksız tarımın tanımı ve tarihçesi Topraksız tarımın tanımı ve tarihçesi sunum ve video izletme yoktur
2 Dünya’da ve Türkiye’de topraksız tarım Dünya’da ve Türkiye’de topraksız tarım sunum ve video izletme Yoktur
3 Topraksız Tarım Teknikleri - Su Kültürü Topraksız Tarım Teknikleri - Su Kültürü sunum ve video izletme yoktur
4 Topraksız tarım teknikleri- Substrat Kültürü-Substratlar Topraksız tarım teknikleri- Substrat Kültürü-Substratlar sunum ve video izletme yoktur
5 Topraksız tarım teknikleri- Substrat Kültürü-Yetiştirme yerlerinin hazırlanması Topraksız tarım teknikleri- Substrat Kültürü-Yetiştirme yerlerinin hazırlanması sunum ve video izletme yoktur
6 Açık ve kapalı sistemler ile Su ve Substrat Kültürünün karşılaştırılması Açık ve kapalı sistemler ile Su ve Substrat Kültürünün karşılaştırılması sunum ve video izletme yoktur
7 Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları sunum ve video izletme yoktur
8 Genel tekrar ve değerlendirme Genel tekrar ve değerlendirme Soru-cevap-tartışma yoktur
9 Topraksız yetiştiricilikte bitki besleme- Makro ve mikro elementler Topraksız yetiştiricilikte bitki besleme- Makro ve mikro elementler sunum ve video izletme yoktur
10 Topraksız yetiştiricilikte bitki besleme-Besin çözeltisi ve hazırlığında dikkat edilecek hususlar Topraksız yetiştiricilikte bitki besleme-Besin çözeltisi ve hazırlığında dikkat edilecek hususlar sunum ve video izletme yoktur
11 Topraksız tarımda dezenfeksiyon- geri dönüşüm ve yönetim Topraksız tarımda dezenfeksiyon- geri dönüşüm ve yönetim sunum ve video izletme yoktur
12 Topraksız tarımda yapılan analizler Topraksız tarımda yapılan analizler sunum ve video izletme yoktur
13 Topraksız tarımın çevreye etkisi Topraksız tarımın çevreye etkisi sunum ve video izletme yoktur
14 Topraksız Tarımın Geleceği Topraksız Tarımın Geleceği sunum ve video izletme yoktur

Topraksız Tarım kitabı (Hasat Yayıncılık) (Prof. Dr. Ayşe Gül) Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri kitabı (Nobel Yayıncılık) (Ed: Prof. Dr. Dilek Anaç) Çeşitli videolar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 4 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Ev Ödevi 2 5 10
Toplam İş Yükü (saat) 68

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek