Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC722 | MUTFAKTA PİŞİRME TEKNİKLER | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Pişirme tekniklerinin öğrenilmesi, uygulanması Yiyecek içecek sektöründe ki işletmelerde uygulanan pişirme tekniklerini, kullanılan ekipmanları, gıda malzemelerini tanıma bunları kullanarak yemek yapabilmek ve menü oluşturabilmek. Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı pişirme teknikleri kullanarak yemek tabakları oluşturabilmek.
Ögr. Gör.Uğur Eren TAŞKESEN
1 | Pişirme tekniklerinin beslenme, besin ögeleri ve sağlık üzerine etkilerini tanımlar |
2 | Pişirme tekniklerini kullanarak Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir. |
3 | Değişik ülke mutfaklarının pişirme tekniklerine bilmek , uygulayabilmek, yemeklerini hazırlayabilir. |
4 | Pişirme teknikleri ve mutfakta dikkat edilecek iş güvenliği ilkeleri arasındaki ilişkiyi açıklar. |
5 | Kırmızı etleri, beyaz etleri. balık, sebzeleri, kuru baklagilleri pişirmeye hazırlar, pişirebilir. |
Birinci Öğretim
yok
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Blanching (Ağartma) Fransızca beyaz anlamına gelen blanch, bir tür ağartma demektir. ... Boiling ve Simmering (Haşlama) ... .Poaching (Kaynamayan Sıcak Suda Haşlama) ... Grilling ve Broilling (Izgara) ... Sauteing (Tavada Pişirme) ... Frying (Kızartma) .... Braising ve Stewing. ... Roasting (Fırında Etlerin Pişirilmesi) Sous Vide Asitte Pişirme Tuzda pişirme
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Mutfağın önemi | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
2 | Kuru ısıda pişirme yöntemleri | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
3 | Sıvı içerisinde pişirme yöntemleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
4 | ızgarada pişirme, fırında pişirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
5 | Sote pişirme, haşlama, poche pişirme, buharda pişirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
6 | Sebze, yumurta pişirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
7 | Kırmızı Etleri pişirme, mühürleme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
8 | Sous vide pişirme yöntemi | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
9 | Asitte pişirme, tuzda pişirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
10 | Tütsüleme, baharatlarla pişirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
11 | Standart reçete hazırlama | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
12 | Dünya mutfaklarından pişirme teknikleri, füzyon mutfak uygulamaları | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
13 | Genel tekrar ve değerlendirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
14 | En az iki pişirme tekniği kullanılarak restoran ana yemek tabağı oluşturabilme bilgisi aktarılır | En az iki pişirme tekniği kullanılarak restoran ana yemek tabağı oluşturma |
megep Ders salytları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 7 | 4 | 28 |
Uygulama/Pratik | 7 | 4 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 7 | 4 | 28 |
Gösterme | 7 | 4 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 4 | 1 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 | 5 | 5 | 3 | |||||
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 5 | 4 | 5 | 2 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 4 | 1 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 |