GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC722 MUTFAKTA PİŞİRME TEKNİKLER Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Pişirme tekniklerinin öğrenilmesi, uygulanması Yiyecek içecek sektöründe ki işletmelerde uygulanan pişirme tekniklerini, kullanılan ekipmanları, gıda malzemelerini tanıma bunları kullanarak yemek yapabilmek ve menü oluşturabilmek. Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı pişirme teknikleri kullanarak yemek tabakları oluşturabilmek.


Uğur Eren TAŞKESEN


1 Aşçıların temel yetkinlikleri, mesleki özerkliklerini öğrenme ve uygular
2 Pişirme tekniklerinin beslenme, besin ögeleri ve sağlık üzerine etkilerini tanımlar
3 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarından olan pişirme tekniklerini kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır
4 Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir
5 Pişirme tekniklerini kullanarak Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
6 Türk mutfağını pişirme tekniklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.Yöresel mutfakların pişirme bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur
7 Değişik ülke mutfaklarının pişirme tekniklerine bilmek , uygulayabilmek, yemeklerini hazırlayabilir.
8 Pişirme teknikleri ve mutfakta dikkat edilecek iş güvenliği ilkeleri arasındaki ilişkiyi açıklar.
9 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir
10 Kırmızı etleri, beyaz etleri. balık, sebzeleri, kuru baklagilleri pişirmeye hazırlar, pişirebilir.

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Blanching (Ağartma) Fransızca beyaz anlamına gelen blanch, bir tür ağartma demektir. ... Boiling ve Simmering (Haşlama) ... .Poaching (Kaynamayan Sıcak Suda Haşlama) ... Grilling ve Broilling (Izgara) ... Sauteing (Tavada Pişirme) ... Frying (Kızartma) .... Braising ve Stewing. ... Roasting (Fırında Etlerin Pişirilmesi) Sous Vide Asitte Pişirme Tuzda pişirme


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mutfağın önemi Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Kuru ısıda pişirme yöntemleri Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Sıvı içerisinde pişirme yöntemleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 ızgarada pişirme, fırında pişirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Sote pişirme, haşlama, poche pişirme, buharda pişirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Sebze, yumurta pişirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Kırmızı Etleri pişirme, mühürleme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 Ara Sınav
9 Sous vide pişirme yöntemi Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Asitte pişirme, tuzda pişirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Tütsüleme, baharatlarla pişirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Standart reçete hazırlama Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Dünya mutfaklarından pişirme teknikleri, füzyon mutfak uygulamaları Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Genel tekrar ve değerlendirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma
15 final sınavı

megep Ders salytları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 50 1 50
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 128

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 4 5 4 4 4 5 4
ÖÇ 2 5 4 5 3 4 4 3 5 4 4
ÖÇ 3 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 4 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 5 4 5 4 4 5 4
ÖÇ 6 4 5 4 5 5 4 4 4 4 4
ÖÇ 7 4 4 5 4 4 4 5 4 4 4
ÖÇ 8 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 9 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 10 5 4 4 5 5 4 4 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek