GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC721 VEJETARYEN MUTFAK Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; vejetaryen mutfağın genel yapısı, tarihi, vejetaryen ve vegan kültürün anlaşılması, beslenme özelliklerinin öğrenilmesi, Türk ve dünya mutfağında öne çıkan vejetaryen yemeklerin tanıtılmasını ve vejetaryenler için dengeli yemek planlama yeterliklerinin kazandırılmasıdır.


Öğr. Gör. Elif GÖKMEN


1 Vejetaryen beslenmeyi ve özelliklerini açıklar.
2 Vejetaryen beslenme çeşitlerini açıklar.
3 Vejetaryen beslenmenin sağlık ve çevre üzerine olan etkilerini açıklar.
4 Türk mutfağındaki vegan vejetaryen yemekleri açıklar.
5 Vegan ve vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek tasarımı yapar.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Bu ders; vejetaryen beslenmenin tarihsel sürecini, vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini, vejetaryen diyetlerin besin içeriğini, vejetaryen beslenmenin sağlık ve çevre üzerine olan etkilerini, Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekleri, dünyada öne çıkan yemekleri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli menü tasarımını içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş - Vejetaryen beslenmenin tarihsel süreci Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Vejetaryen diyetlerin besin içeriği Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine olan etkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Vejetaryen beslenmenin çevre üzerine olan etkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Özel gruplarda vejetaryen beslenme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Türkiye ve dünyada vejetaryen beslenme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
8 Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler III Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Dünya mutfağından vegan ve vejetaryen yemek örnekleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Vejetaryen menü planlaması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Vegan ve vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek tasarlama Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Ödev Sunumları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

Güncel literatür (vejetaryen beslenme ile ilgili ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Ev Ödevi 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 2 2 2 2 2 2
ÖÇ 2 2 2 3 2 2 2
ÖÇ 3 2 2 2 2 2 2
ÖÇ 4 2 2 2 2 2 2
ÖÇ 5 2 2 3 2 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek