Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC721 | VEJETARYEN MUTFAK | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı; vejetaryen mutfağın genel yapısı, tarihi, vejetaryen ve vegan kültürün anlaşılması, beslenme özelliklerinin öğrenilmesi, Türk ve dünya mutfağında öne çıkan vejetaryen yemeklerin tanıtılmasını ve vejetaryenler için dengeli yemek planlama yeterliklerinin kazandırılmasıdır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Vejetaryen beslenmeyi ve özelliklerini açıklar. |
2 | Vejetaryen beslenme çeşitlerini açıklar. |
3 | Vejetaryen beslenmenin sağlık ve çevre üzerine olan etkilerini açıklar. |
4 | Türk mutfağındaki vegan vejetaryen yemekleri açıklar. |
5 | Vegan ve vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek tasarımı yapar. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Bu ders; vejetaryen beslenmenin tarihsel sürecini, vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini, vejetaryen diyetlerin besin içeriğini, vejetaryen beslenmenin sağlık ve çevre üzerine olan etkilerini, Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekleri, dünyada öne çıkan yemekleri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli menü tasarımını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş - Vejetaryen beslenmenin tarihsel süreci | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
2 | Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
3 | Vejetaryen diyetlerin besin içeriği | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
4 | Vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine olan etkileri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
5 | Vejetaryen beslenmenin çevre üzerine olan etkileri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
6 | Özel gruplarda vejetaryen beslenme | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
7 | Türkiye ve dünyada vejetaryen beslenme | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
8 | Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
9 | Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
10 | Türk mutfak kültüründe vegan vejetaryen yemekler III | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
11 | Dünya mutfağından vegan ve vejetaryen yemek örnekleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
12 | Vejetaryen menü planlaması | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
13 | Vegan ve vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek tasarlama | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
14 | Ödev Sunumları | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
Güncel literatür (vejetaryen beslenme ile ilgili ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Ev Ödevi | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 5 | 3 |