GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC720 SÜRDÜRLEBİLİR GASTRONOMİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı sürdürülebilirliğin önemini, gastronomi ve sürdürülebilirlik ilişkisini, sürdürülebilir beslenme modellerini, sürdürülebilir gıda sistemlerini açıklamaktır.


Öğr. Gör. Elif GÖKMEN


1 Sürdürülebilirlik kavramını açıklar.
2 Sürdürülebilirlikte gastronominin yeri ve önemini açıklar.
3 Sürdürülebilir beslenme modellerini açıklar.
4 Sürdürülebilir gıda üretim sistemlerini açıklar.
5 Sürdürülebilir gastronomi kapsamına uygun planlama ve uygulama yapar.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Bu ders sürdürülebilirlik, gastronomi ilişkisi, sürdürülebilir beslenme modelleri, gıda üretim sistemlerinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri, sürdürülebilirlik ve gastronomi turizmi, gıda israfı ve yeni nesil alternatif gıdalar üzerine içeriğe sahiptir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sürdürülebilirlik kavramı, gelişimi ve tanımları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 Gıda üretim sistemleri ve küresel sağlık sorunları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Gıda üretim sistemlerinin çevreye etkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Besin üretiminde ayak izi sistemi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Sürdürülebilir besin üretim sistemleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Sürdürülebilir beslenme ve sürdürülebilir gastronomi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Sürdürülebilir beslenme modelleri I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
8 Sürdürülebilir beslenme modelleri II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 Yöresel mutfaklar ile gastronomi sürdürülebilirliğinin ilişkisi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Besin israfı, kayıpları ve atıkları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Sürdürülebilir gastronomi turizmi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Eko gastronomi ve sürdürülebilirlik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Alternatif gıdalar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Ödev sunumları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

FAO/WHO. Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome, 2019. Güncel literatür (sürdürülebilir gastronomi ile ilgili ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Ev Ödevi 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 2 2 4
ÖÇ 2 2 2 2 4
ÖÇ 3 2 2 2 2 4
ÖÇ 4 2 2 2 2 2 4
ÖÇ 5 3 2 2 2 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek