Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC129 | TATLI YAPIM TEKNİKLERİ | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Önlisans
Temel tatlı yapım teknikleri yanısıra ulusal ve uluslararasında yer alan basit tatlılar, hamur tatlıları, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tahıl tatlıları hazırlama ve sunum yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Soner BEŞCANLAR
1 | Temel tatlı yapım teknikleri konularını kavrar. |
2 | Tahıl tatlıları, meyve tatlıları hazırlamayı sunma aşamalarını bilir. |
3 | Çeşitli şerbetli ve sütlü tatlıları hazırlayabilir. |
4 | Türk ve Dünya mutfaklarından tatlı yapımlarını uygulayarak sunabilir. |
5 | yeni reçeteler ve tatlı ürünlerini geliştirebilir. |
Birinci Öğretim
ön koşulu bulunmamaktadır
öneri bulunmamaktadır
1.Tatlı ve tatlı ürünleri tanım ve kavramları 2.Basit tatlılar 3.Şerbetli tatlılar 4. Sütlü tatlılar 5. Meyve tatlıları 6.Türk ve Dünya mutfaklarından tatlı örnekleri 7.Helvalar 8. Yöresel tatlılar 9.Mayalı hamurlardan hazırlanan tatlılar 10. Pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar 11.Çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar 12. Kadayıf çeşitleri, 13. Baklavalar 14. Tatlı sektöründe ürün geliştirme, konularını içermektedir
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tatlı ve tatlı ürünlerinin tanım ve kavramları. | anlatım | ||
2 | temel hamurlu tatlılar | temel hamurlu tatlılar | ||
3 | şerbetli tatlılar | şerbetli tatlılar | ||
4 | sütlü tatlılar | sütlü tatlılar | ||
5 | meyve tatlıları | meyve tatlılarını uygulayabilir | ||
6 | Türk ve Dünya Mutfaklarından Örnek tatlılar | Türk ve Dünya Mutfaklarından Örnek tatlıları | ||
7 | helvaların Türk mutfağındaki önemi | helva çeşitlerini yapabilir | ||
8 | yöresel tatlılar | yöresel tatlılar | ||
9 | mayalı hamurlardan tatlılar | mayalı hamurlardan tatlılar | ||
10 | pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar | pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar | ||
11 | çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlıları | çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlıları | ||
12 | baklava çeşitleri | baklava çeşitleri | ||
13 | kadayıf tatlı çeşitleri | kadayıf tatlı çeşitleri | ||
14 | bakliyatlardan yapılan tatlılar | bakliyatlardan yapılan tatlılar |
Tatlı yapım teknikleri ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 12 | 2 | 24 |
Gösterme | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 1 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 5 | 1 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 1 | 3 | 4 | 3 | 1 | 4 | 3 | 3 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 | 4 | 3 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 2 | 2 |