GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC129 TATLI YAPIM TEKNİKLERİ Ders 1 2 5,00

Önlisans



Temel tatlı yapım teknikleri yanısıra ulusal ve uluslararasında yer alan basit tatlılar, hamur tatlıları, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tahıl tatlıları hazırlama ve sunum yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Soner BEŞCANLAR


1 Temel tatlı yapım teknikleri konularını kavrar.
2 Tahıl tatlıları, meyve tatlıları hazırlamayı sunma aşamalarını bilir.
3 Çeşitli şerbetli ve sütlü tatlıları hazırlayabilir.
4 Türk ve Dünya mutfaklarından tatlı yapımlarını uygulayarak sunabilir.
5 yeni reçeteler ve tatlı ürünlerini geliştirebilir.

Birinci Öğretim


ön koşulu bulunmamaktadır


öneri bulunmamaktadır


1.Tatlı ve tatlı ürünleri tanım ve kavramları 2.Basit tatlılar 3.Şerbetli tatlılar 4. Sütlü tatlılar 5. Meyve tatlıları 6.Türk ve Dünya mutfaklarından tatlı örnekleri 7.Helvalar 8. Yöresel tatlılar 9.Mayalı hamurlardan hazırlanan tatlılar 10. Pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar 11.Çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar 12. Kadayıf çeşitleri, 13. Baklavalar 14. Tatlı sektöründe ürün geliştirme, konularını içermektedir


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tatlı ve tatlı ürünlerinin tanım ve kavramları. anlatım
2 temel hamurlu tatlılar temel hamurlu tatlılar
3 şerbetli tatlılar şerbetli tatlılar
4 sütlü tatlılar sütlü tatlılar
5 meyve tatlıları meyve tatlılarını uygulayabilir
6 Türk ve Dünya Mutfaklarından Örnek tatlılar Türk ve Dünya Mutfaklarından Örnek tatlıları
7 helvaların Türk mutfağındaki önemi helva çeşitlerini yapabilir
8 yöresel tatlılar yöresel tatlılar
9 mayalı hamurlardan tatlılar mayalı hamurlardan tatlılar
10 pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar
11 çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlıları çırpılarak yapılan hamurlardan hazırlanan tatlıları
12 baklava çeşitleri baklava çeşitleri
13 kadayıf tatlı çeşitleri kadayıf tatlı çeşitleri
14 bakliyatlardan yapılan tatlılar bakliyatlardan yapılan tatlılar

Tatlı yapım teknikleri ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 12 2 24
Gösterme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 2 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 3 15
Ev Ödevi 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 116

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 2 2 1 3 1 3 2 1 5 1 3 4
ÖÇ 2 1 3 1 3 4 3 1 4 3 3 4
ÖÇ 3 3 3 3 3 1 3 3 1 4 3
ÖÇ 4 4 1 4 4 4 5 3 4 2 4 4 2
ÖÇ 5 4 4 1 1 1 4 5 4 4 4 5 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek