Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC128 | EKMEK YAPIM TEKNİKLERİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı; hamurun yapısı, bileşenleri ve hazırlama teknikleri konusunda temel bilgiler verilir ve öğrencilerin bunları uygulamaları sağlamaktır.
Öğr.Gör. UĞUR EREN TAŞKESEN
1 | Ekmeğin tarihçesini bilir. |
2 | Ekmek yapımında kullanılan malzemeleri açıklar. |
3 | Çabuk ekmekleri yapar. |
4 | Zenginleştirilmiş hamur hazırlayabilir. |
5 | • Ekmekle ilgili sorunları çözebilecektir. |
Birinci Öğretim
yok
[Yok]
Bu dersin içeriğinde; ekmeğin tarihçesi, ekmek ve üretimindeki temel bileşenleri, maya ve çeşitleri, un çeşitleri ve randımanları,tuz ve çeşitleri, ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar, ekmek yoğurma aşamaları, fransız ekmeği/baget, fransız ekmeği/brioche, İtalyan ekmeği /focaccia, İngiliz ekmeği /soda Bread, Hamburger ekmeği, Alman ekmeği, Hint ekmeği, Sarımsaklı ekmek, artizan ekmek, ekşi eaya incir cevizli ekmek, panettone ekmeği konuları işlenecektir
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ekmeğin tarihçesi Ekmek ve üretimindeki temel bileşenleri | Sınıf ortamıda anlatılarak açıklanması | ||
2 | Maya ve çeşitleri, Un çeşitleri ve randımanları,tuz ve çeşitleri | Sınıf ortamıda anlatılarak açıklanması | ||
3 | Ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar Ekmek yoğurma aşamaları | |||
4 | Hamur yoğurma teknikleri, fermantasyon ilkeleri | |||
5 | Fransız ekmeği/brioche, baget vb. | |||
6 | İtalyan ekmeği /focaccia, cibatta vb. | |||
7 | Tam buğdaylı ve kepekli ekmek yapımı | |||
8 | Tam tahıllı roll ve kepekli ekmek yapımı | |||
9 | Hamburger ekmeği, sandaviç ekmeği, tost ekmeği | |||
10 | Alman ekmeği, tam tahıllı ekmekler. | |||
11 | Artizan ekmek çeşitlerinin yapımı | |||
12 | Pide, köy ekmeği, bazlama | |||
13 | Ekşi maya yapım aşamaları ve ekşi mayalı ekmek | |||
14 | Genel değerlendirme ve sektöre yönelik bilgilendirme |
1. Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP Ders Modülleri 2. Açık Öğretim yayınları 3. Ders slaytları 4.Ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
EVET
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 1 | 30 | 30 |
Gösterme | 1 | 24 | 24 |
Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Ev Ödevi | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 100 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 |