GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC127 MUTFAK UYGULAMALARI-2 Ders 1 2 5,00

Önlisans



Bu dersin amacı Mutfak Uygulamaları -l dersinde görülen temel uygulama bilgilerinin ardından hem uygulama hemde teorik olarak; et, balık, sebze, hamur işi, tahıllar, baklagiller , kanatlı hayvan ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir.


Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER


1 Mutfaktaki yiyecek hazırlama ve uygulama süreçlerini takip etmeyi mümkün olduğunca öğrenebilir.
2 Mutfakta uygulanan uluslararası pişirme yöntemlerini ürünleri pratik yaparak öğrenebilir
3 Mutfakta hazırlanacak reçete ve menülerin ön hazırlığı ve bir biri ile uyumunu yapar.
4 Yiyeceklerin kullanım süreleri ve yiyecek hazırlama yöntemlerini öğrenebilir.
5 Öğünlere, davetlere ve geçiş dönemlerine uygun yemekleri açıklayarak hazırlanan yemeklerin birbiriyle olan uyumunu öğrenebilir.

Birinci Öğretim


Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Mutfakta öğrencinin yapacağı çalışmalar hazırlandıktan sonra uygulama ve teorik olarak et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknikleri, pişirme teknikleri, mutfak ekipmanları, çorbalar, pilavlar, bakliyatlar, salata ve sosları hazırlanır ve öğretilir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Çorbalar Çorba çeşitlerinin yapımı teorik anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir.
2 Et ve Et Ürünleri Et ve Et ürünü ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir.
3 Et ve Et ürünleri Et ve garnitürlü yemekler ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir.
4 Kanatlı Hayvan ve Beyaz Etler Kanatlı Hayvan ve Beyaz Etler ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir.
5 Pilavlar Pilav ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir.
6 Makarnalar Makarnaların hazırlanması ve farklı pişirme yöntemleri ile uygulanması
7 Salata ve Mezeler Salata ve Mezelerin hazırlanması ve menüye uygun uygulamasının yapılması
8 Balık ve Su Ürünleri Balık ve su ürünlerinin hazırlanması ve farklı pişirilme yöntemi le uygulanması
9 Balık ve Su Ürünleri Balık ve su ürünlerinin hazırlanması ve farklı pişirilme yöntemi le uygulanması
10 Soslar Sos çeşitlerinin yemekler ile birlikte yapımı ve uygulaması
11 Zeytinyağlılar ve Dolmalar Zeytinyağlılar ve dolmaların yapımı ve hazırlanması
12 Hamur İşleri Hamur İşleri ( börek, çörek ,mantı ..) yapımı ve uygulaması
13 Tatlılar Tatlıları ( şerbetli tatlılar ) yapımı ve hazırlanması
14 Tatlılar Tatlıları ( sütlü tatlılar ) yapımı ve hazırlanması

1. Mutfak Uygulamaları - Prf. Dr. Semra Acar Şahingöz ( Detay Yayıncılık ) 2. Temel Mutfak Teknikleri ve Yönetimi - Erol Geçkin , Mahmut Baltacı ( Detay Yayıncılık )



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 5 5 25
Gösterme 14 2 28
Alan Çalışması 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 3 4 4 5 5 5 4 5 5
ÖÇ 2 4 5 4 4 5 5 5 4 5 5 4
ÖÇ 3 3 4 5 5 4 5 5 3 3 5 4
ÖÇ 4 5 3 4 4 4 4 4 3 3 3
ÖÇ 5 4 2 5 4 3 5 4 2 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek