Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC127 | MUTFAK UYGULAMALARI-2 | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı Mutfak Uygulamaları -l dersinde görülen temel uygulama bilgilerinin ardından hem uygulama hemde teorik olarak; et, balık, sebze, hamur işi, tahıllar, baklagiller , kanatlı hayvan ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir.
Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER
1 | Mutfaktaki yiyecek hazırlama ve uygulama süreçlerini takip etmeyi mümkün olduğunca öğrenebilir. |
2 | Mutfakta uygulanan uluslararası pişirme yöntemlerini ürünleri pratik yaparak öğrenebilir |
3 | Mutfakta hazırlanacak reçete ve menülerin ön hazırlığı ve bir biri ile uyumunu yapar. |
4 | Yiyeceklerin kullanım süreleri ve yiyecek hazırlama yöntemlerini öğrenebilir. |
5 | Öğünlere, davetlere ve geçiş dönemlerine uygun yemekleri açıklayarak hazırlanan yemeklerin birbiriyle olan uyumunu öğrenebilir. |
Birinci Öğretim
Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Mutfakta öğrencinin yapacağı çalışmalar hazırlandıktan sonra uygulama ve teorik olarak et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknikleri, pişirme teknikleri, mutfak ekipmanları, çorbalar, pilavlar, bakliyatlar, salata ve sosları hazırlanır ve öğretilir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Çorbalar | Çorba çeşitlerinin yapımı teorik anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir. | ||
2 | Et ve Et Ürünleri | Et ve Et ürünü ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir. | ||
3 | Et ve Et ürünleri | Et ve garnitürlü yemekler ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir. | ||
4 | Kanatlı Hayvan ve Beyaz Etler | Kanatlı Hayvan ve Beyaz Etler ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir. | ||
5 | Pilavlar | Pilav ile yapılan yemekler teorik olarak anlatılır ve uygulamalı olarak gösterilir. | ||
6 | Makarnalar | Makarnaların hazırlanması ve farklı pişirme yöntemleri ile uygulanması | ||
7 | Salata ve Mezeler | Salata ve Mezelerin hazırlanması ve menüye uygun uygulamasının yapılması | ||
8 | Balık ve Su Ürünleri | Balık ve su ürünlerinin hazırlanması ve farklı pişirilme yöntemi le uygulanması | ||
9 | Balık ve Su Ürünleri | Balık ve su ürünlerinin hazırlanması ve farklı pişirilme yöntemi le uygulanması | ||
10 | Soslar | Sos çeşitlerinin yemekler ile birlikte yapımı ve uygulaması | ||
11 | Zeytinyağlılar ve Dolmalar | Zeytinyağlılar ve dolmaların yapımı ve hazırlanması | ||
12 | Hamur İşleri | Hamur İşleri ( börek, çörek ,mantı ..) yapımı ve uygulaması | ||
13 | Tatlılar | Tatlıları ( şerbetli tatlılar ) yapımı ve hazırlanması | ||
14 | Tatlılar | Tatlıları ( sütlü tatlılar ) yapımı ve hazırlanması |
1. Mutfak Uygulamaları - Prf. Dr. Semra Acar Şahingöz ( Detay Yayıncılık ) 2. Temel Mutfak Teknikleri ve Yönetimi - Erol Geçkin , Mahmut Baltacı ( Detay Yayıncılık )
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 5 | 25 |
Gösterme | 14 | 2 | 28 |
Alan Çalışması | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 5 | 4 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 | 3 | 3 | 4 |