GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC719 SOSLAR Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır.


Öğr.Gör. Uğur Eren TAŞKESEN


1 Aşçıların temel yetkinlikleri, mesleki özerkliklerini öğrenir ve uygular
2 Sos çeşitlerini ve kullanım alanlarını bilir.
3 Sosların yapımında kullanılan malzemeleri ve araç gereçleri tanır.
4 Dünya mutfaklarında kullanılan sosları yapabilir.
5 Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos ve çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır.Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır. toklar, soslar ve çorbaların tanımı Stok, Sos ve Çorbalar için Ön Hazırlık Beyaz Stok, Kahverengi Stok Hazırlama 4. Haftalar Balık Stok ve Sebze Stok Hazırlama Kahverengi Sos ve Beyaz Sos Uygulam Hollandaise Sos ve Bearnaise Sos Uygulamaları Maitre d’Hotel Butter Çeşitleri Konsome,et suyu ve çorbalar Berrak Çorbalar ve Taneli Çorbalar Kremalı Çorbalar Salata Sosları ve Salata Çeşitleri Sosların ve stokların muhafaza edilmesi Sosların ve çorbaların servisi


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Temel Sosların Sınıflandırılması Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Sosların Mönüdeki Yeri Ve Önemi Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Beşamel Sos Hazırlama ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 Domates sosu (sos tomate) hazırlanması ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Soğuk Tereyağından Hazırlanan Soslar ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Temel Kahverengi Soslar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Demi Glace Sauce Hazırlama. Demi Glace Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 Demi Glace Sauce Hazırlama. Demi Glace Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler-2
9 Salata sosları hazırlama ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Balık sosları hazırlama ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Uluslar arası sosları yapma ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Izgara etlerle kullanılan sos çeşitleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Türk Mutfağında ki soslu yemeklerin yapımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Sosların sektördeki önemi hakkında genel değerlendirme

MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI Beslenmenin Temel İlkeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. ve Dündar, A. (2016). Gastronomi Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Dünya Mutfakları I. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Gastronomi ve Medya. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Günay Aktaş, S. (2016). Gıda Coğrafyası. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Yöresel Mutfaklar. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Temel Mutfak Teknikleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Menü Yönetimi Yılmaz, H. ve Dündar Arıkan, A. (2016). Menü Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yüncü, H. R. (2016). İçecek Bilgisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Dündar Arıkan, A. (2016). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Dündar Arıkan, A. (2016). Dünya Mutfakları II. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Önçel, S. (2016). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Öztetik, E. (2016). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Özcan, A. (2017). Besin Güvenliği ve Hijyen. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 7 3 21
Uygulama/Pratik 7 4 28
Laboratuvar 1 5 5
Takım/Grup Çalışması 7 4 28
Gösterme 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 117

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 5 4 4 3
ÖÇ 3 4 4 4
ÖÇ 4 4 5 5
ÖÇ 5 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek