GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC719 SOSLAR Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır.


Uğur Eren TAŞKESEN


1 soslarda kullanılan temel malzemeleri tanımak
2 Sos yapım tekniklerini uygulamak
3 Kırmızı Et, beyaz et, balık vs ana yemek tabaklarının soslarını yapmak
4 Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek
5 Değişik ülke mutfaklarının yemeklerin soslarınıi hazırlayabilmek

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos ve çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır. Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Temel Sosların Sınıflandırılması Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Sosların Mönüdeki Yeri Ve Önemi Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Beşamel Sos Hazırlama ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 Domates sosu (sos tomate) hazırlanması ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Soğuk Tereyağından Hazırlanan Soslar ve türevleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Temel Kahverengi Soslar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Demi Glace Sauce Hazırlama. Demi Glace Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 Temel Beyaz Soslar (Velauté Sauce). Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
9 Salata sosları hazırlama ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Balık sosları hazırlama ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Uluslar arası sosları yapma ve kullanımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Izgara etlerle kullanılan sos çeşitleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Türk Mutfağında ki soslu yemeklerin yapımı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Soslarla tabak süsleme, sos çekme Uygulama atölyesinde çalışma yapma

MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 3 1 3
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 50 1 50
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 129

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 3 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek