Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC719 | SOSLAR | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır.
Uğur Eren TAŞKESEN
1 | soslarda kullanılan temel malzemeleri tanımak |
2 | Sos yapım tekniklerini uygulamak |
3 | Kırmızı Et, beyaz et, balık vs ana yemek tabaklarının soslarını yapmak |
4 | Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek |
5 | Değişik ülke mutfaklarının yemeklerin soslarınıi hazırlayabilmek |
Birinci Öğretim
yok
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos ve çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır. Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Temel Sosların Sınıflandırılması | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
2 | Sosların Mönüdeki Yeri Ve Önemi | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
3 | Beşamel Sos Hazırlama ve türevleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
4 | Domates sosu (sos tomate) hazırlanması ve türevleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
5 | Soğuk Tereyağından Hazırlanan Soslar ve türevleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
6 | Temel Kahverengi Soslar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
7 | Demi Glace Sauce Hazırlama. Demi Glace Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
8 | Temel Beyaz Soslar (Velauté Sauce). Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
9 | Salata sosları hazırlama ve kullanımı | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
10 | Balık sosları hazırlama ve kullanımı | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
11 | Uluslar arası sosları yapma ve kullanımı | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
12 | Izgara etlerle kullanılan sos çeşitleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
13 | Türk Mutfağında ki soslu yemeklerin yapımı | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
14 | Soslarla tabak süsleme, sos çekme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma |
MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 50 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 3 | 1 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 50 | 1 | 50 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Takım/Grup Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 129 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |