GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC718 YARATICI MUTFAK UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Tabak prezantasyon ilkelerini uyguluya bilme, ana yemek tabağı proporsiyonlamasını yapabilme. Lezzetli ve göze hoş görünen tabaklar yapabilme becerisinin kazanılması. Meyve ve sebze dekorlarını yapabilme becerisinin kazanılması.


Öğr. Gör. Uğur Eren TAŞKESEN


1 Aşçıların temel yetkinlikleri, mesleki özerkliklerini öğrenir ve uygular
2 Malzemeleri farklı yorumlayarak değişik lezzetler oluşturabilir.
3 Farklı Sosları hazırlayabilir ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir
4 Türk mutfağı yemeklerinin sunum tabaklarını hazırlayabilir.
5 Değişik ülke mutfaklarının yemeklerinin tabak sunumlarını hazırlayabilir

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Yemek süsleme sanatının önemini kavramak, Meyvelerin görsel sunumu, Sebzelerin görsel sunumu, Kahvaltılıkları çekici bir şekilde sunma, Etlerin görsel sunumunu sağlama, Balıkların görsel sunumu sağlama, Izgara yemeklerini çekici bir şekilde hazırlama, Görsel olarak beğenilen gıdalar ile müşteri tatminini arttırmak, aşçıların yaratıcılık süreçleri, takım çalışması, işe alma, insan kaynakları yönetimi konularında bilgilendirmek. Yemek sunum şekilleri, tabak prezantasyon ilkeleri ve elemanlarının anlatılması, uygulanması. Ürünlerin farklı yorumlanması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Aşçıların temel yetkinlikleri, mesleki özerklikleri Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
2 Aşçıların yeniliklere bakış açısı Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
3 Tabak Prezantasyonu ve ilkeleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
4 Tabak proporsiyonları ve uygulamaları Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
5 Tatlı tabakları yapma ve süsleme Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
6 Meyve ve sebze dekorları ve uygulamaları Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
7 Balık tabağı sunum şekiller Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
8 Et ürünleri ile yapılan tabak sunum şekilleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
9 Salata dekorları ve tabaklaması Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
10 Yeni Yemek reçetesi oluşturma-2 Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
11 Gıda malzemelerini farklı yorumlama Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
12 Moleküler mutfak uygulamaları hakkında bilgi edinme Teorik konu anlatımı Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
13 Genel tekrar ve değerlendirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
14 Genel değerlendirme Derslikte konu tekrarları yapılacak Derslikte teorik olarak yok

https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=DjzSEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA239&dq=tabak+prezentasyonu+tasar%C4%B1m+ilkeleri+nelerdir&ots=fL6tq4qCQz&sig=vncwvWv9G5lLqWkz4agVL0YyQH0&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false https://www.proquest.com/docview/2674418156?pq-origsite=gscholar&fromopenview=true https://acikerisim.nevsehir.edu.tr/handle/20.500.11787/7897 YÖK TEZ



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Laboratuvar Ara Sınavı 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Derse Katılım 7 4 28
Laboratuvar 7 4 28
Takım/Grup Çalışması 14 2 28
Gösterme 7 4 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 5 4
ÖÇ 2 5 4 4 3 4 4 5
ÖÇ 3 4 4 5 4 5 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek