GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC717 OSMANLI VE SARAY MUTFAĞI Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatılması.Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlamak.Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenmek.Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilmek ve sunabilmek.Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.


ÖĞR.GÖR. ALPARSLAN MUSTAFA TUNCER


1 Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatır
2 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar, uygular
3 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır
4 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenir
5 Osmanlı mutfağı, saray mutfağı Soslarını hazırlayarak yeni lezzetler oluşturur
6 Osmanlı mutfağının inceliklerine hâkim olarak Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
7 Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunar
8 Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilir
9 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürüterek gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir
10 Osmanlı tatlılarının, içeceklerini anlatabilmek ve uygular

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü, Saray mutfağından Çorbalar, mezeler, etler, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri uygulamaları yapmak. Osmanlı mutfağından Sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar, börekler ve çörekler, hamur tatlıları, sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar ve içecekler uygulamaları yapar. Osmanlı şerbetlerini yapmak. Osmanlı Mutfağında Modernleşme konularının ele alınması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Osmanlı mutfak kültürü Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemelerin açıklanması, kullanımları Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 Osmanlı yemeklerinin dönemine uygun olarak hazırlanması, sunumunun yapılması Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Osmanlı yemeklerinin reçetelerinin çıkartılması, uygulanması Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Saray mutfağı Uygulamaları: çorbalar, mezeler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
9 saray mutfağı Uygulamaları: sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: börekler ve çörekler, hamur tatlıları Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar-2 Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: İçecekler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Genel tekrar ve değerlendirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma

Gastronomi Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Dünya Mutfakları I. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Gıda Coğrafyası. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Yöresel Mutfaklar. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Dündar Arıkan, A. (2016).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 5 70
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 129

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 3 5 4 5 5 4
ÖÇ 2 5 5 4 5 4 5 5 4 5
ÖÇ 3 4 4 5 4 4 5 5 5 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 3 4 4 4 3 4
ÖÇ 5 4 4 5 4 4 4 4 5 4
ÖÇ 6 4 4 4 4 4 2 4 4 2
ÖÇ 7 4 4 4 4 4 3 4 5
ÖÇ 8 4 4 4 4 4 5 4 5
ÖÇ 9 5 4 4 4 4 4 4 3 5 4 5
ÖÇ 10 5 4 5 4 3 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek