Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC717 | OSMANLI VE SARAY MUTFAĞI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatılması.Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlamak.Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenmek.Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilmek ve sunabilmek.Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.
ÖĞR.GÖR. ALPARSLAN MUSTAFA TUNCER
1 | Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatır |
2 | Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar, uygular |
3 | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır |
4 | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenir |
5 | Osmanlı mutfağı, saray mutfağı Soslarını hazırlayarak yeni lezzetler oluşturur |
6 | Osmanlı mutfağının inceliklerine hâkim olarak Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir. |
7 | Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunar |
8 | Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilir |
9 | Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürüterek gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir |
10 | Osmanlı tatlılarının, içeceklerini anlatabilmek ve uygular |
Birinci Öğretim
yok
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü, Saray mutfağından Çorbalar, mezeler, etler, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri uygulamaları yapmak. Osmanlı mutfağından Sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar, börekler ve çörekler, hamur tatlıları, sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar ve içecekler uygulamaları yapar. Osmanlı şerbetlerini yapmak. Osmanlı Mutfağında Modernleşme konularının ele alınması.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Osmanlı mutfak kültürü | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
2 | Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
3 | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemelerin açıklanması, kullanımları | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
4 | Osmanlı yemeklerinin dönemine uygun olarak hazırlanması, sunumunun yapılması | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
5 | Osmanlı yemeklerinin reçetelerinin çıkartılması, uygulanması | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
6 | Saray mutfağı Uygulamaları: çorbalar, mezeler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
7 | saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
8 | saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
9 | saray mutfağı Uygulamaları: sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
10 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: börekler ve çörekler, hamur tatlıları | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
11 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
12 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar-2 | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
13 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: İçecekler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
14 | Genel tekrar ve değerlendirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma |
Gastronomi Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Dünya Mutfakları I. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, H. (2016). Gıda Coğrafyası. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Yöresel Mutfaklar. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Zencir, E. (2016). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Dündar Arıkan, A. (2016).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 5 | 70 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Takım/Grup Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 129 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | |||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 9 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | |||
ÖÇ 10 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 |