Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC717 | OSMANLI VE SARAY MUTFAĞI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatılması.Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlamak.Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenmek.Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilmek ve sunabilmek.Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.
Uğur Eren TAŞKESEN
1 | Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatabilir. |
2 | Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar, uygulayabilir. |
3 | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak |
4 | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenebilir. |
5 | Osmanlı mutfağı, saray mutfağı Soslarını hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek |
6 | Osmanlı mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak |
7 | Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunabilir. |
8 | Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek. |
9 | Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek |
10 | Osmanlı tatlılarının, içeceklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek. |
Birinci Öğretim
yok
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Çorbalar, mezeler, etler, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri uygulamaları yapar.Sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar, börekler ve çörekler, hamur tatlıları, sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar ve içecekler uygulamaları yapar.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Osmanlı mutfak kültürü | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
2 | Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
3 | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemelerin açıklanması, kullanımları | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
4 | Osmanlı yemeklerinin dönemine uygun olarak hazırlanması, sunumunun yapılması | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
5 | Osmanlı yemeklerinin reçetelerinin çıkartılması, uygulanması | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
6 | Saray mutfağı Uygulamaları: çorbalar, mezeler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
7 | saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
8 | saray mutfağı Uygulamaları: kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
9 | saray mutfağı Uygulamaları: sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
10 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: börekler ve çörekler, hamur tatlıları | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
11 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
12 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar-2 | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
13 | Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: İçecekler | Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
14 | Genel tekrar ve değerlendirme | Uygulama atölyesinde çalışma yapma |
MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 50 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 3 | 1 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 50 | 1 | 50 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Takım/Grup Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 129 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | ||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | ||||||||
ÖÇ 9 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 10 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |