GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC717 OSMANLI VE SARAY MUTFAĞI Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatılması.Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlamak.Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenmek.Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilmek ve sunabilmek.Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.


Uğur Eren TAŞKESEN


1 Osmanlı mutfağını, mutfak kültürünü anlatabilir.
2 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar, uygulayabilir.
3 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak
4 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri öğrenebilir.
5 Osmanlı mutfağı, saray mutfağı Soslarını hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek
6 Osmanlı mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak
7 Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir ve sunabilir.
8 Osmanlı yemeklerini,Çorbalardan içeceklere kadar Osmanlı yemeklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.
9 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
10 Osmanlı tatlılarının, içeceklerini anlatabilmek ve uygulayabilmek.

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Çorbalar, mezeler, etler, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri uygulamaları yapar.Sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar, börekler ve çörekler, hamur tatlıları, sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar ve içecekler uygulamaları yapar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Osmanlı mutfak kültürü Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemelerin açıklanması, kullanımları Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 Osmanlı yemeklerinin dönemine uygun olarak hazırlanması, sunumunun yapılması Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Osmanlı yemeklerinin reçetelerinin çıkartılması, uygulanması Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Saray mutfağı Uygulamaları: çorbalar, mezeler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 saray mutfağı Uygulamaları: etler, sakatatlar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 saray mutfağı Uygulamaları: kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
9 saray mutfağı Uygulamaları: sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: börekler ve çörekler, hamur tatlıları Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar-2 Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Osmanlı saray mutfağı Uygulamaları: İçecekler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Genel tekrar ve değerlendirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma

MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 3 1 3
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 50 1 50
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 129

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 4 5 4
ÖÇ 2 5 4 5 3 4 4
ÖÇ 3 4 5 5 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 4 5 5
ÖÇ 5 4 4 4 5 4 5
ÖÇ 6 4 5 4 5 5 4
ÖÇ 7 4 4 5 4 4 4
ÖÇ 8 4 4 4 4 3 4
ÖÇ 9 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 10 5 4 4 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek