GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC715 MOLEKÜLER GASTRONOMİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders öğrencilerin, moleküler gastronominin başlangıcından günümüze kadaer gelen süreçteki değişimini anlamasını, moleküler mutfakta kullanılan ekipman ve ürünleri tanıyıp uygulamalarda kullanmasını, gastronomi ve bilim arasındaki ilişkiyi anlamasını amaçlamaktadır.


Uğur Eren TAŞKESEN


1 Moleküler Gastronomi' nin tarih boyunca gelişimini öğrenirler.
2 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak
3 Moleküler Mutfaktaki öncü şefleri tanır ve çalışmalarını anlarlar.
4 Moleküler Mutfak ekipmanlarını, tekniklerini ve ürünlerini öğrenirler.
5 Mutfakta kullanılan kimyasalların gıdalardaki değişimlerini kavrarlar.
6 Gıda katkı maddelerini moleküler tabak geliştirmek için yasal limitlere uygun olarak kullanır
7 Yenilikçi menüler geliştirir
8 Moleküler gastronomide uygulanan temel teknikleri mutfakta kullanır.
9 Moleküler gastronomi tekniklerini kullanarak özgün yemekler geliştirir.
10 Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilme gibi becerilere sahip olabilecektir.iyi iletişim kurabilme

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Bu ders; Moleküler Gastronomi Kavramı ve Tarihi ,Moleküler Mutfak' ta Kullanılan Ekipmanlar ve Ürünler ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Ara Sınav,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ,Moleküler Mutfak Uygulamaları ; konularını içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Moleküler gastronomiye giriş ve tarihçe Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Gıdaların kimyasal yapıları ve özellikleri Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Kolloidler ve emülsiyonlar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 Dondurma ve ısıtma Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Lezzet vericiler, renklendiriciler, emülgatörler stabilizatörler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 Moleküler gastronomide duyusal analizler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Reçete analizi ve formülasyon Laboratuvar bazlı teknolojiler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 Gelecekteki gelişmeler ve eğilimler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
9 Moleküler mutfak tekniklerii Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Türk mutfağına özgü şerbetli tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Moleküler mutfak teknikleri-2 Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Moleküler mutfak teknikleri-3 Uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Moleküler mutfak teknikleri-4 Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Genel değerlendirme Uygulama atölyesinde çalışma yapma

MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

var


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 3 1 3
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 50 1 50
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 134

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4
ÖÇ 2 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 5 4 4 3 5 4 4
ÖÇ 4 4 5 4 3
ÖÇ 5 4 4 4 3 3 4
ÖÇ 6 5 4 4 3
ÖÇ 7 4 4 3 3 4 5 5
ÖÇ 8 4 4 4 4 3
ÖÇ 9 4 4 3 3 4
ÖÇ 10 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek