GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC714 YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE YENİ TRENDLER Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Yiyecek içecek alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan yenilikleri saptayabilmesi, yiyecek ve içecek işletmeleri ile ilgili güncel gelişmeler hakkında fikir beyan edebilmesi, ulusal ve uluslararası turizm hareketleri sonucu turizmin gelişimi ile yiyecek-içecek işletmelerinde ortaya çıkan yeni eğilimleri tartışabilmesi hedeflenmektedir.


Öğr. Gör. Alparslan Mustafa Tuncer


1 Yiyecek içecek akımları hakkında bilgi sahibi olur.
2 Yiyecek içecek alanında yaşanan gelişmelerin farkında olur.
3 Yiyecek içecek endüstrisinde ortaya çıkan yeni kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
4 Yiyecek içecek endüstrisinde yeni ürünler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Yiyecek içecek endüstrisindeki trend sahibi ortamlar hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Ön koşul yok.


Yok.


Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yeni Trendler dersi Aşçılık Programı içindeki seçmeli derslerden biri olup yiyecek içecek alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan yenilikleri öğrencilerin takip edebilmesi üzerine bir içeriğe sahiptir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders izlencesi tanıtımı
2 Güncel Beslenme Akımları 1
3 Güncel Beslenme Akımları 2
4 Yeme Ortamı ve Etkileri
5 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Franchising ve Başarı Hikayeleri
6 Dünyanın En İyi Restoranları ve Başarı Hikayeleri
7 Temalı Restoran ve Barlar
8 Vize Sınavı
9 Yenilebilir Çiçekler
10 Moleküler Gastronomi
11 Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar
12 Menü Mühendisliği
13 Yiyecek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı
14 Gastronomi Turizmi
15 Final Sınavı

Barın, F., Girgin, G.K. (2021).Yeme Ortamı ve Etkileri. 19. Geleneksel Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 146-161 Bekar, A., Gümüş Dönmez, F. (2014).Temalı Restoranlar ve Temalı- Etnik Restoran Ayrımı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (35). 797-803. Bekar, A., Karakulak, Ç. Yiyecek Ve İçecek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (53), 104-113. Cömert, M., Çavuş, O. (2016). Moleküler Gastronomi Kavramı (The Concept of Molecular Gastronomy). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 118-131. Uzun, D. (2019). Bingöl İlindeki Turizm İşletme Belgeli Otel Restoranlarının Menü Mühendisliği Analizi. Tourism and Recreation, 1(1), 9-14. https://www.theworlds50best.com/list/1-50 (Erişim Tarihi: 27.07.2022) Küçükkömürler, S., Şırvan, N. B., Sezgin, A. C. (2018). Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi. Uluslararası Turizm Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 78-85. Özdoğan, O. N. (2014). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler. Ankara: Detay Yayıncılık. Ötleş, S., Çağındı, Ö. (2004). Ekolojik Gıdaların Önemi ve Ekolojik Üzüm Üretimi. Akademik Gıda, 2(2), 36-38. Şahin, Ö., Kılıç, B. (2009). Yiyecek içecek işletmeciliğinde yenilebilir çiçekler, 3. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 17-18. Uzun,M. (2020). Franchıse Kahve İşletmelerinde Hizmet Kalitesi, Marka Adı, Marka Güveni ve Marka İmajı Arasındaki İlişkiler. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 1 3 3
Quiz için Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 1 1 3 3 1 1 5 1 4 5 5 1 5
ÖÇ 2 4 2 1 5 5 3 4 2 2 5 5 1 3 5
ÖÇ 3 4 2 1 3 5 1 2 5 2 4 5 1 2 5
ÖÇ 4 4 2 1 3 4 1 2 1 1 5 5 1 1 5
ÖÇ 5 4 3 1 3 4 1 1 1 1 5 5 3 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek