Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC710 | MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu derste, yiyecek içecek sektörüne yön veren farklı yaklaşım ve akımlar ile bu akımların ne şekilde oluştuğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER
1 | Yenilikçi mutfak akımlarını tanımlar |
2 | Mutfak akımlarının tarihsel gelişimini ve özelliklerini açıklar |
3 | Mutfak akımlarını karşılaştırabilir ve mutfak akımları arasında bağlantı kurar |
4 | Moleküler gastronomi, füzyon mutfağı gibi mutfak akımlarını bilgileri doğrultusunda tartışır |
5 | Yeni trendler ve mutfak akımları oluşturur |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Bu ders, 17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan “Nouvelle Cuisine” olarak adlandırılan mutfak akımı, sanayileşme ve küreselleşmeyle birlikte gelişen fast food akımı, slow food akımı, füzyon mutfağı, vejeteryan ve vegan mutfakları, moleküler gastronomi, nörogastronomi üzerine bir içeriğe sahiptir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gastronomi Trendlerine Genel Bir Bakış | ||
2 | Yeni mutfak akımı (Nouvelle Cuisine) | ||
3 | Fast Food Akımı | ||
4 | Slow Food- doğal gıda- sürdürülebilir mutfak anlayışı | ||
5 | Füzyon mutfağı | ||
6 | Yöresel Mutfaklar – Natüralist Yaklaşım | ||
7 | Vejetaryen mutfağı | ||
8 | Vegan mutfağı | ||
9 | Yenilikçi mutfak- Moleküler gastronomi | ||
10 | Nörogastronomi | ||
11 | Sokak Lezzetleri | ||
12 | Yeşil restoranlar, tematik restoranlar | ||
13 | Yiyecek Stilistliği ve Yenilebilir Süsleme | ||
14 | Yeni bir mutfak akımı tasarlama (Uygulama) |
Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi, Ankara: Detay Yayıncılık- ( Doç. Dr. Hülya KURGUN ) Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler - Detay Yayıncılık - ( Doç. Dr. Osman N. ÖZDOĞAN
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Uygulama/Pratik | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 1 | 7 | 7 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 65 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 4 | |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |