GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC710 MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste, yiyecek içecek sektörüne yön veren farklı yaklaşım ve akımlar ile bu akımların ne şekilde oluştuğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.


Öğr.Gör. Alparslan Mustafa Tuncer


1 Yenilikçi mutfak akımlarını tanımlayabilir.
2 Mutfak akımlarının tarihsel gelişimini ve özelliklerini açıklayabilir.
3 Mutfak akımlarını karşılaştırabilir ve mutfak akımları arasında bağlantı kurabilir.
4 Moleküler gastronomi, füzyon mutfağı gibi mutfak akımlarını bilgileri doğrultusunda tartışabilir.
5 Yeni trendler ve mutfak akımları oluşturabilir.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


[Yok]


Bu ders, 17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan “Nouvelle Cuisine” olarak adlandırılan mutfak akımı, sanayileşme ve küreselleşmeyle birlikte gelişen fast food akımı, slow food akımı, füzyon mutfağı, vejeteryan ve vegan mutfakları, moleküler gastronomi, nörogastronomi üzerine bir içeriğe sahiptir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gastronomi Trendlerine Genel Bir Bakış
2 Yeni mutfak akımı (Nouvelle Cuisine)
3 Fast Food Akımı
4 Slow Food- doğal gıda- sürdürülebilir mutfak anlayışı
5 Füzyon mutfağı
6 Yöresel Mutfaklar – Natüralist Yaklaşım
7 Vejetaryen mutfağı
8 Vize Sınavı
9 Yenilikçi mutfak- Moleküler gastronomi
10 Nörogastronomi
11 Sokak Lezzetleri
12 Yeşil restoranlar, tematik restoranlar
13 Yiyecek Stilistliği ve Yenilebilir Süsleme
14 Yeni bir mutfak akımı tasarlama (Uygulama)
15 Final Sınavı

Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi, Ankara: Detay Yayıncılık Ders notları ve derslerle ilgili materyaller



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Uygulama/Pratik 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
Toplam İş Yükü (saat) 70

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 4 3 5 5 5 4 3 4
ÖÇ 2 4 4 5 4 5 4 5 3 4
ÖÇ 3 2 4 4 4 3 3 4 3 4
ÖÇ 4 5 4 4 4 4 4 3 3 4
ÖÇ 5 3 3 2 3 3 4 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek