Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC706 | MUTFAK PLANLAMA VE ORGANİZASYON | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; mutfak planlamayı, mutfak planlamayı etkileyen faktörleri, mutfakta kullanılan araç-gereçleri ve mutfak organizasyonunu kavramasını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Mutfak planlamanın önemi ve planlamada dikkat edilmesi gereken etmenleri açıklar. |
2 | Mutfak türlerini ve özelliklerini açıklar. |
3 | Mutfağın fiziksel özelliklerini (aydınlatma-havalandırma-zemin-duvar -tavan vb.) açıklar. |
4 | Mutfak bölümlerini ve özelliklerini açıklar. |
5 | Mutfak planı çizer. |
6 | Mutfak organizasyonunu açıklar. |
Birinci Öğretim
Bu ders için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Yok
Bu ders; mutfak ve mutfak tarihi, işletmelerde mutfağın yeri ve önemi, mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi, mutfak türleri, mutfak tasarımı, mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri, mutfak planlama ve planlamayı etkileyen faktörler, mutfak yönetimi, mutfak kurulumu, mutfağın bölümleri ve çalışma alanları, mutfak organizasyonu, mutfakta kullanılan ekipman ve araç-gereçler ile malzemelerinin bakım, onarım ve temizliği, mutfak organizasyonu, mutfak personeli, personelin görev ve sorumlulukları, personelin istihdamı, personelin giyimi, mutfakta hijyen ve sanitasyon, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, mutfak kazaları ve ilk yardım konularını kapsamaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mutfak ve mutfak tarihi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
2 | İşletmelerde mutfağın yeri ve önemi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
3 | Mutfak türleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
4 | Mutfak tasarımı | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
5 | Mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
6 | Mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
7 | Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
8 | Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
9 | Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler III | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
10 | Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler IV | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
11 | Mutfak organizasyonu | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
12 | Mutfak personeli, personelin görev ve sorumlulukları, personel istihdamı | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
13 | Mutfakta hijyen ve sanitasyon | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
14 | Ödev sunumları | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
1.Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 2.Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2 Baskı, Ankara, 2019. 3. Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ahmet Aktaş, Bahattin Özdemir. Detay Yayınevi Ankara, 2011 4. Milli Eğitim Bakanlığı Modülleri 5. Mutfak Hizmetleri Yönetimi. T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3403
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Ev Ödevi | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 2 | 2 | 5 |