GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC706 MUTFAK PLANLAMA VE ORGANİZASYON Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; mutfak planlamayı, mutfak planlamayı etkileyen faktörleri, mutfakta kullanılan araç-gereçleri ve mutfak organizasyonunu kavramasını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Elif GÖKMEN


1 Mutfak planlamanın önemi ve planlamada dikkat edilmesi gereken etmenleri açıklar.
2 Mutfak türlerini ve özelliklerini açıklar.
3 Mutfağın fiziksel özelliklerini (aydınlatma-havalandırma-zemin-duvar -tavan vb.) açıklar.
4 Mutfak bölümlerini ve özelliklerini açıklar.
5 Mutfak planı çizer.
6 Mutfak organizasyonunu açıklar.

Birinci Öğretim


Bu ders için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.


Yok


Bu ders; mutfak ve mutfak tarihi, işletmelerde mutfağın yeri ve önemi, mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi, mutfak türleri, mutfak tasarımı, mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri, mutfak planlama ve planlamayı etkileyen faktörler, mutfak yönetimi, mutfak kurulumu, mutfağın bölümleri ve çalışma alanları, mutfak organizasyonu, mutfakta kullanılan ekipman ve araç-gereçler ile malzemelerinin bakım, onarım ve temizliği, mutfak organizasyonu, mutfak personeli, personelin görev ve sorumlulukları, personelin istihdamı, personelin giyimi, mutfakta hijyen ve sanitasyon, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, mutfak kazaları ve ilk yardım konularını kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mutfak ve mutfak tarihi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 İşletmelerde mutfağın yeri ve önemi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Mutfak türleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Mutfak tasarımı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
8 Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler III Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Mutfak bölümleri ve bu bölümlerde kullanılan ekipman ve araç-gereçler IV Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Mutfak organizasyonu Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Mutfak personeli, personelin görev ve sorumlulukları, personel istihdamı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Mutfakta hijyen ve sanitasyon Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Ödev sunumları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

1.Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 2.Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2 Baskı, Ankara, 2019. 3. Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ahmet Aktaş, Bahattin Özdemir. Detay Yayınevi Ankara, 2011 4. Milli Eğitim Bakanlığı Modülleri 5. Mutfak Hizmetleri Yönetimi. T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3403



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Ev Ödevi 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 2
ÖÇ 2 3 3
ÖÇ 3 3 4
ÖÇ 4 3 5
ÖÇ 5 3 2 2 3 2 2
ÖÇ 6 3 2 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek