Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC705 | SICAK MUTFAK | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı, öğrencilere sıcak mutfağı tanımlayarak, sıcak mutfakta yer alan teknikler ve sunum metotlarını aktarmaktır.
Ögr.Gör. Alparaslan Mustafa TUNCER
1 | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Sıcak mutfak sanitasyon ve güvenliğini tartışabileceklerdir |
2 | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Sıcak mutfak tabak tasarım ve stilistliğini örnekleyebileceklerdir. |
3 | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Sıcak mutfak tekniklerini uygulayabileceklerdir. |
4 | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Türk mutfağında sıcak mutfak uygulamalarını yorumlayabileceklerdir. |
Birinci Öğretim
ön koşul yoktur
Önerilen bir durum yoktur.
Bu ders öğrencileri başlangıçta sıcak mutfakta pişirme yöntemleri ve sıcak mutfak büfeleri büfeleri, büfe dizaynı, konumlandırma ve sunumu ve menü planlamada yeterli dereceye getirir. Bu derste birbirinden farklı pişirme yöntemleri kullanılarak sıcak mutfak uygulamaları ve çeşitli ülkelere ait yemekler yapılması planlanmıştır. Sebze ve meyve garnitürleri hazırlama, Karbonhidratlı ve et garnitürleri hazırlama, Berrak ve koyu kıvamlı çorbaları hazırlama, Milli ve özel çorbalar hazırlama, Kahvaltılık yumurta hazırlama, Kahvaltılık yiyecek –içecek hazırlama, Sığır, dana, koyun, kuzu etini kullanıma hazırlama, Kümes, av hayvanları ve sakatatları kullanıma hazırlama, Ordövr, sıcak tost ve sandviç hazırlamak/ hazırlatmak, çorba çeşitleri ve zeytinyağlı yemekler hazırlamak, Sıcak büfe yemekleri hazırlamak/ hazırlatmak, Sıcak tabak ve dekor kullanmak. Balık ve deniz ürünlerini kullanarak, balık yemeklerini hazırlama ve sunmak.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Sıcak Mutfağa Giriş | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
2 | Sıcak Mutfak Sanitasyon ve Güvenlik / Ekipmanlar | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
3 | Sıcak mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi ve mutfaktaki konumu | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
4 | Sıcak soslar ve Lezzetlendiriciler /Uygulama | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
5 | Çorbalar | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
6 | Ara sıcak ve Ordövr tabağı hazırlanması | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
7 | Füme Teknikleri, Tuzlama / Uygulama | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
9 | Balık ve deniz Ürünleri Sıcak Uygulama | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
10 | Kırmızı ve Beyaz Et Sıcak Uygulama | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
11 | Kırmızı ve Beyaz Et Sıcak Uygulama | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
12 | Uzakdoğu mutfağında sıcak Pişirme Uygulamaları | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
13 | Avrupa Mutfağında sıcak Pişirme teknikleri | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
14 | Türk mutfağında sıcak pişirme teknikleri | Mutfak atölyesinde yapılan yemekler ve yiyecek ürünleri | ||
15 | Final Sınav Uygulaması | Final Sınav Uygulaması |
Ders Kitapları / Makale / Bildiri / Youtube Videoları ve diğer kaynaklar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 10 | 3 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Performans | 14 | 3 | 42 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 5 | 3 | 3 | 5 |
ÖÇ 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 |