GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC703 PASTACILIK TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans



Pastacılık teknikleri dersi, öğrencilere ileri seviye pastacılık ve ekmekçilik ile ilgili gerekli teorik ve pratik beceriyi kazandırır. Öğrenci ileri pastacılık ve ekmekçilik yapımında kullanılan teknikleri, malzemeleri ve ekipmanları tanır ve uygulayabilir


Öğretim Görevlisi Soner BEŞCANLAR


1 Pastacılığın temel ve ileri ekipmanlarını bilir ve uygular.
2 Pastacılıkta kullanılan temel malzemeleri tanır.
3 Temel Hamurların neler olduğunu, çeşitlerini ve uygulama yerlerini bilir.
4 Kıyılarak yapılan hamurların kalite kriterlerini bilir ve uygular
5 Pişirilerek yapılan hamurların kalite kriterlerini bilir ve uygular.

Birinci Öğretim


bulunmamaktadır


öneri bulunmamaktadır


Öğrencileri pastane işleyişi ve düzeni hakkında bilgilendirmek; temel pasta hazırlama ve sunumu hakkında bilgi ve beceri kazandırır.Bu derste öğrenciye, Tart, tartolet, paylar, yaş pastalar, kuru pastalar ve katkılı ekmekleri hazırlama ve süsleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Pasta süslemede renk desen uygulamaları, Resim bilgisi ile süsleme yöntemleri, Pasta süslemede kullanılan araçlar,Süsleme gereçlerinin hazırlanması ve kullanımı, Krema çeşitleri, Sos çeşitleri, Şurup çeşitleri, Gato pasta, Baton pasta, Rulo pasta, Kurabiyeler, Mayalı hamurlardan kuru pastalar hazırlama,Çırpılarak yapılan hamurlardan kuru pastalar hazırlama, Pişirilerek yapılan hamurlardan kuru pastalar hazırlama, Milföy hamurundan kuru pastalar hazırlama, Tart ve tartölet ve paylar, konularını içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Pastacılığın Tarihçesi ve tanımı
2 pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve tanımları pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve tanımları
3 Kurabiye Çeşitleri ve Yapım Teknikleri Kurabiye Çeşitleri ve Yapım Teknikleri
4 Kiş Yapım Teknikleri ve Dolguları Kiş Yapım Teknikleri ve Dolguları
5 Tart ve Pie Yapım Teknikleri Tart ve Pie Yapım Teknikleri
6 Ekler, Profiterol, Religuese. Ekler, Profiterol, Religuese.
7 Dökme Hamurlar Pancakes ve Waffle . Reçel ve Marmelatlar, Dökme Hamurlar Pancakes ve Waffle .
8 Mereng Çeşitleri,Yapım Teknikleri ve Kullanım Alanları Mereng Çeşitleri,Yapım Teknikleri ve Kullanım Alanları
9 Pandispanya Yapım Teknikleri Pandispanya Yapım Teknikleri
10 Sponge Cake Making Techniques Sponge Cake Making Techniques
11 Pandispanya – Yaş Pasta Yapım Teknikleri Pandispanya – Yaş Pasta Yapım Teknikleri
12 Şeker hamuru ile yaş pasta yapım teknikleri Şeker hamuru ile yaş pasta yapım teknikleri
13 Şeker hamuru ile yaş pasta yapım teknikleri Şeker hamuru ile yaş pasta yapım teknikleri
14 trend pastaların krema ve soslarına hakim olabilme trend pastaların krema ve soslarını yaparak pastayı sunuma hazırlayabilme

Professional Baking“ –Wayne Gissle



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

hayır


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 2 3 6
Gösterme 14 1 14
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 2 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 12 3 36
Performans 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 121

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 3 3 4 2 4 1 1 2 4 4 5 3
ÖÇ 2 3 2 3 3 2 4 1 1 1 3 3 5 2
ÖÇ 3 4 4 3 2 3 2 1 1 3 3 3 5 3
ÖÇ 4 3 3 5 5 2 3 1 1 2 4 4 5 3
ÖÇ 5 3 3 2 3 3 3 1 1 2 2 4 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek