Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC702 | MUTFAK ÇEŞİTLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; toplu beslenme sistemleri ile mutfağı, mutfak ünitelerini, mutfak çeşitlerini ve özelliklerini kavramasını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Mutfağın tanımı ve tarihsel gelişim süreçlerini açıklar. |
2 | Toplu beslenme sistemlerinde mutfağın önemini açıklar. |
3 | Mutfak ünitelerini (hazırlama, pişirme, servis, depolama vs) ve yapılan işleri açıklar. |
4 | Mutfak ünitelerinin özelliklerini açıklar. |
5 | Mutfak çeşitlerini açıklar. |
6 | Mutfak çeşitlerinin özelliklerini açıklar. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Ders mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi , mutfak üniteleri, mutfak çeşitleri ve özellikleri üzerine bir içeriğe sahiptir. Bu dersin içeriğinde; mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi, işletme tipine göre mutfak çeşitleri, mutfak üniteleri hakkında genel bilgiler, hazırlık ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, pişirme ünitelerindeki genel alanlar, pişirme ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, servise hazır ürünlerin bekleme alanlarının dizayn edilmesi, servise hazır ürünlerin bekleme ünitesinde kullanılan araç ve gereçler, mutfakta bulaşık yıkama üniteleri, mutfakta bulunan depolar ve depolama kuralları, mutfak planlama, mutfağın oluşumunda ve planlanmasında ekipmanların fiziksel yapısı konuları yer almaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
2 | Mutfak Çeşitleri I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
3 | Mutfak Çeşitleri II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
4 | Mutfak Çeşitleri III | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
5 | Mutfak Üniteleri I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
6 | Mutfak Üniteleri II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
7 | Hazırlama ünitesi ve kullanılan araç ve gereçler | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
8 | Pişirme ünitesi ve kullanılan araç ve gereçler | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
9 | Servise hazır ürünlerin bekleme ünitesinde kullanılan araç ve gereçler | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
10 | Pastane bölümü ve kullanılan araç ve gereçler | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
11 | Mutfakta bulaşık yıkama üniteleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
12 | Çöplerin mutfaktan uzaklaştırılması | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
13 | Mutfakta bulunan depolar ve depolama kuralları | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | |
14 | Mutfak planlama | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
Gökdemir, A., “Mutfak Hizmetleri Yönetimi”, Detay yayıncılık, Ankara, 2005 Milli Eğitim Bakanlığı Yiyecek İçecek Hizmetleri Ders Modülleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Ev Ödevi | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Ev Ödevi | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 5 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 5 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 5 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 5 | 2 |