GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC702 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; toplu beslenme sistemleri ile mutfağı, mutfak ünitelerini, mutfak çeşitlerini ve özelliklerini kavramasını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Elif GÖKMEN


1 Mutfağın tanımı ve tarihsel gelişim süreçlerini açıklar.
2 Toplu beslenme sistemlerinde mutfağın önemini açıklar.
3 Mutfak ünitelerini (hazırlama, pişirme, servis, depolama vs) ve yapılan işleri açıklar.
4 Mutfak ünitelerinin özelliklerini açıklar.
5 Mutfak çeşitlerini açıklar.
6 Mutfak çeşitlerinin özelliklerini açıklar.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Ders mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi , mutfak üniteleri, mutfak çeşitleri ve özellikleri üzerine bir içeriğe sahiptir. Bu dersin içeriğinde; mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi, işletme tipine göre mutfak çeşitleri, mutfak üniteleri hakkında genel bilgiler, hazırlık ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, pişirme ünitelerindeki genel alanlar, pişirme ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, servise hazır ürünlerin bekleme alanlarının dizayn edilmesi, servise hazır ürünlerin bekleme ünitesinde kullanılan araç ve gereçler, mutfakta bulaşık yıkama üniteleri, mutfakta bulunan depolar ve depolama kuralları, mutfak planlama, mutfağın oluşumunda ve planlanmasında ekipmanların fiziksel yapısı konuları yer almaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Mutfak Çeşitleri I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Mutfak Çeşitleri II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Mutfak Çeşitleri III Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Mutfak Üniteleri I Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Mutfak Üniteleri II Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Hazırlama ünitesi ve kullanılan araç ve gereçler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
8 Pişirme ünitesi ve kullanılan araç ve gereçler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 Servise hazır ürünlerin bekleme ünitesinde kullanılan araç ve gereçler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Pastane bölümü ve kullanılan araç ve gereçler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Mutfakta bulaşık yıkama üniteleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Çöplerin mutfaktan uzaklaştırılması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Mutfakta bulunan depolar ve depolama kuralları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Mutfak planlama Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

Gökdemir, A., “Mutfak Hizmetleri Yönetimi”, Detay yayıncılık, Ankara, 2005 Milli Eğitim Bakanlığı Yiyecek İçecek Hizmetleri Ders Modülleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 75
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Ev Ödevi 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 4
ÖÇ 2 3 4 2
ÖÇ 3 3 5 2
ÖÇ 4 3 5 2
ÖÇ 5 3 5 2
ÖÇ 6 3 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek