GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC125 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI-2 Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlar. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçleri tanımlamak. Türk mutfağında kullanılan araçları tanımlar. Türk mutfağında kullanılan gereçleri tanımlar Türk mutfağında kullanılan ocakları tanımlar. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygular. Taş kömür ateşinde pişirmeyi uygular Elektirik ve havagazında pişirmeyi uygular. Türk mutfağında yapılan yemek çeşitlerini uygulamak. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan meze çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitlerini uygular.


ÖĞR.GÖR. UĞUR EREN TAŞKESEN


1 Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir
2 Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulayabilir.
3 Türk mutfağı Soslarını ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir
4 Türk mutfağı yemeklerini hatasız hazırlayabilir
5 Türk mutfağında yapılan meze, tatlı,hamur işi çeşitlerini uygulayabilir.

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlamak. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklamak. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirmek. Türk mutfağında kullanılan gereçleri. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygulamak. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek ve çorba çeşitleri. Türk mutfağında yapılan meze çeşitleri. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitleri. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitleri. Klasik ve yöresel mutfakların teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Türk Mutfağının tanıtımı, geliştirilmesi için yapılması gerekenler.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türk mutfağına özgü çorbalar Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
2 Türk mutfağına özgü dolmalar Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
3 Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarının tartışılması. Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
4 Türk mutfağına özgü sakatat yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
5 Türk mutfağına özgü komposto ve hoşaflar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
6 Türk mutfağına özgü et yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
7 Türk mutfağına özgü sebze yemekleri ile menü oluşturma Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
8 Kıyma ile hazırlanan Türk Mutfağı yemekleri ile menü oluşturma Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
9 Türk mutfağına özgü sütlü tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
10 Türk mutfağına özgü şerbetli tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
11 Türk mutfağına özgü salatalar ile menü oluşturma Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
12 Türk mutfağına özgü mezeler Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
13 Türk mutfağına özgü balık yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
14 Türk mutfağına özgü hamur işleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok

megep Ders salytları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Proje Sunma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 7 3 21
Uygulama/Pratik 7 3 21
Takım/Grup Çalışması 7 3 21
Gösterme 7 3 21
Proje Sunma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 5 4 4 4 4 5 5 5 4
ÖÇ 2 4 5 4 4
ÖÇ 3 5 4 5 4 4 5 5 4
ÖÇ 4 4 4 5 5 4 4
ÖÇ 5 5 4 5 4 4 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek