GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
0 0 0

Önlisans





1 Aşçıların temel yetkinlikleri, mesleki özerkliklerini öğrenme ve uygular
2 Pişirme tekniklerinin beslenme, besin ögeleri ve sağlık üzerine etkilerini tanımlar
3 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarından olan pişirme tekniklerini kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır
4 Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir
5 Pişirme tekniklerini kullanarak Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
6 Türk mutfağını pişirme tekniklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek.Yöresel mutfakların pişirme bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur
7 Değişik ülke mutfaklarının pişirme tekniklerine bilmek , uygulayabilmek, yemeklerini hazırlayabilir.
8 Pişirme teknikleri ve mutfakta dikkat edilecek iş güvenliği ilkeleri arasındaki ilişkiyi açıklar.
9 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir
10 Kırmızı etleri, beyaz etleri. balık, sebzeleri, kuru baklagilleri pişirmeye hazırlar, pişirebilir.



[Yok]



Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mutfağın önemi
2 Kuru ısıda pişirme yöntemleri
3 Sıvı içerisinde pişirme yöntemleri
4 ızgarada pişirme, fırında pişirme
5 Sote pişirme, haşlama, poche pişirme, buharda pişirme
6 Sebze, yumurta pişirme
7 Kırmızı Etleri pişirme, mühürleme
8 Ara Sınav
9 Sous vide pişirme yöntemi
10 Asitte pişirme, tuzda pişirme
11 Tütsüleme, baharatlarla pişirme
12 Standart reçete hazırlama
13 Dünya mutfaklarından pişirme teknikleri, füzyon mutfak uygulamaları
14 Genel tekrar ve değerlendirme
15 final sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 50
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama Sınavı 50 1 50
Laboratuvar 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 128

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 4 5 4 4 4 5 4
ÖÇ 2 5 4 5 3 4 4 3 5 4 4
ÖÇ 3 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 4 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 5 4 5 4 4 5 4
ÖÇ 6 4 5 4 5 5 4 4 4 4 4
ÖÇ 7 4 4 5 4 4 4 5 4 4 4
ÖÇ 8 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 9 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 10 5 4 4 5 5 4 4 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek