Ders Öğretim Planı
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
Yıl |
Yarıyıl |
AKTS |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
Önlisans
1 |
Ekmek hakkında genel bilgi verebilir |
2 |
• Ekmeğin tarihçesini anlatabilir |
3 |
• Ekmek yapımında kullanılan malzemeleri açıklar. |
4 |
• Çeşitli ekmekleri yapabilir |
5 |
Ekmek hamurları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek |
6 |
Türk mutfağının ekmeklerine hâkim olmak ve i hatasız hazırlayabilmek.Yöresel mutfak ekmek
bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak |
7 |
Değişik ülke mutfaklarının ekmeklerini hazırlayabiir |
8 |
• Ekşi hamurlu ekmekleri yapar |
9 |
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması
yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir |
10 |
• Çabuk ekmekleri yapar.
• Zenginleştirilmiş hamur hazırlayabilir.
• Ekmekle ilgili sorunları çözebilecektir |
[Yok]
Hafta |
Konular (Teorik) |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık |
1 |
Ekmeğin tarihçesi Ekmek ve üretimindeki temel bileşenleri |
|
|
2 |
Maya ve çeşitleri, Un çeşitleri ve randımanları,tuz ve çeşitleri |
|
|
3 |
Ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar Ekmek yoğurma aşamaları |
|
|
4 |
Hamur yoğurma teknikleri, fermantasyon ilkeleri |
|
|
5 |
Fransız ekmeği/brioche, baget vb. |
|
|
6 |
İtalyan ekmeği /focaccia, cibatta vb. |
|
|
7 |
Tam buğdaylı ve kepekli ekmek yapımı |
|
|
8 |
VİZE |
|
|
9 |
Alman ekmeği, tam tahıllı ekmekler. |
|
|
10 |
Hamburger ekmeği, sandaviç ekmeği, tost ekmeği |
|
|
11 |
Artizan ekmek çeşitlerinin yapımı. |
|
|
12 |
Pide, köy ekmeği, bazlama |
|
|
13 |
Ekşi maya yapım aşamaları ve ekşi mayalı ekmek |
|
|
14 |
Roll ekmek yapımı |
|
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Ara Sınav |
1 |
50 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma |
1 |
50 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Final Sınavı |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
50
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
50
|
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü (saat) |
Ara Sınav |
2 |
1 |
2 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Derse Katılım |
14 |
1 |
14 |
Uygulama/Pratik |
40 |
1 |
40 |
Laboratuvar |
10 |
3 |
30 |
Takım/Grup Çalışması |
10 |
1 |
10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma |
5 |
1 |
5 |
Toplam İş Yükü (saat)
|
102
|
|
PÇ 1 |
PÇ 2 |
PÇ 3 |
PÇ 4 |
PÇ 5 |
PÇ 6 |
PÇ 7 |
PÇ 8 |
PÇ 9 |
PÇ 10 |
PÇ 11 |
PÇ 12 |
PÇ 13 |
PÇ 14 |
ÖÇ 1 |
4
|
5
|
4
|
4
|
5
|
4
|
|
4
|
|
5
|
|
4
|
4
|
3
|
ÖÇ 2 |
5
|
4
|
5
|
3
|
5
|
4
|
3
|
|
3
|
3
|
|
4
|
|
3
|
ÖÇ 3 |
5
|
5
|
5
|
4
|
4
|
4
|
|
4
|
|
|
4
|
|
3
|
4
|
ÖÇ 4 |
4
|
5
|
5
|
4
|
5
|
5
|
4
|
|
3
|
4
|
|
4
|
|
4
|
ÖÇ 5 |
4
|
5
|
4
|
5
|
4
|
4
|
|
4
|
|
4
|
3
|
4
|
|
4
|
ÖÇ 6 |
5
|
4
|
5
|
5
|
5
|
4
|
4
|
|
4
|
|
4
|
|
4
|
|
ÖÇ 7 |
5
|
4
|
4
|
5
|
5
|
5
|
|
4
|
|
4
|
4
|
4
|
|
4
|
ÖÇ 8 |
5
|
4
|
5
|
4
|
5
|
3
|
4
|
|
|
4
|
|
4
|
4
|
|
ÖÇ 9 |
5
|
4
|
4
|
4
|
4
|
5
|
|
4
|
|
4
|
3
|
4
|
|
5
|
ÖÇ 10 |
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
5
|
5
|
|
5
|
4
|
|
4
|
|
5
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek