Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC118 | YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Hızla gelişen ve bir işletme türü olan yiyecek içecek işletmelerinin turizm endüstrisi içerisindeki konumu ve planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını anlatmaktır.
Öğr. Gör. Reyhan UZUN
1 | Yiyecek içecek işletmelerini tanıyarak sınıflandırır. |
2 | Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını ve işleyişini açıklar. |
3 | Yiyecek içecek işletmesinde servis, menü ve hijyen konularının önemini açıklar. |
4 | Yiyecek içecek işletme kurulumunu tasarlar. |
5 | Yiyecek içecek işletmelerinde halkla ilişkiler faaliyetlerini ve hizmet pazarlamasını uygular. |
Birinci Öğretim
Yok.
Yok.
Yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi dersi sektörde yiyecek-içecek departmanlarında planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı | ||
2 | Ağırlama ve Yiyecek İçecek Endüstrisi | ||
3 | Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması, Organizasyon Yapısı, Yönetimi | ||
4 | Menü Çeşitleri ve Menünün Önemi | ||
5 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon | ||
6 | Yiyecek İçecek Hizmeti Veren İşletmelerin Kuruluş Yeri ve Seçimi, Yatırım Maliyetleri | ||
7 | Yeme Ortamı ve Etkileri | ||
8 | Üretim Plânlaması | ||
9 | Konuk İletişimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi | ||
10 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Pazarlama Uygulamaları | ||
11 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Franchising ve Başarı Hikayeleri | ||
12 | Menü Mühendisliği | ||
13 | Personel Yönetimi ve Maliyet Kontrolü | ||
14 | Yiyecek İçecek Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Teknoloji Kullanımı |
Aslan, H., Topaloğlu, C., Yozukmaz, N., Kılıç, B. (2017). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Duyusal Pazarlama Uygulamaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 287-300. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yiyecek ve İçecek Servisi. Sevtap, Ü., Akkuş, G., ve Akkuş, Ç. (2014). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Atmosfer, Duygu, Memnuniyet ve Davranışsal Sadakat İlişkisi. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, (1), 23-49. Ünal, A. (2019). Otel İşletmelerinde Konuk İletişimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi. http://acikerisim.klu.edu.tr/xmlui/handle/20.500.11857/1334 (Erişim Tarihi: 28.07.2022)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Quiz | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 71 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 1 | 5 | ||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 1 | 5 | |||||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 1 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 |