Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC116 | BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; beslenmenin temel ilkelerini, besin ögelerinin yapısını, özelliklerini ve kaynaklarını, besin gruplarını, menü çeşitleri ile menü planlama ilke ve yöntemlerini kavramasını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklar. |
2 | Besin ögelerinin yapısını, özelliklerini, kaynaklarını açıklar. |
3 | Besin guruplarının önemi ve fonksiyonlarını açıklar. |
4 | Menü çeşitlerini ve özelliklerini açıklar. |
5 | Menü planlama ilke ve yöntemlerini açıklar. |
6 | Farklı menü çeşitleri planlar. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Ders beslenme, besin ögeleri, besin grupları ve menü planlama üzerine bir içeriğe sahiptir. Ders içeriğinde beslenmenin önemi ve beslenmede temel kavramlar, beslenmenin temel ilkeleri, besin ögelerinin yapısı, özellikleri ve kaynakları, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, metabolizma ve enerji, besin grupları, menü tanımı, menü yönetim ve denetimini, menü planlama ilkeleri, menü çeşitleri, özel menüler, menülerin oluşturulması ile standart yemek tarifeleri konuları yer almaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin önemi ve beslenmede temel kavramlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
2 | Karbonhidratlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
3 | Proteinler | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
4 | Yağlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
5 | Vitaminler | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
6 | Mineraller | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
7 | Su, Metabolizma ve Enerji | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
8 | Besin grupları I | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
9 | Besin grupları II | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
10 | Menü ve menü planlama ilkeleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
11 | Menü çeşitleri ve özel menüler | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma | |
12 | Menü planlama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama | |
13 | Özel gruplara yönelik menü planlama | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama | |
14 | Standart yemek tarifeleri | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara, 2012. 2. Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 3. Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2. Baskı, Ankara, 2019. 4. Beslenme İlkeleri Ve Mönü Planlama. Bulduk S., Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara, 2018. 5. Menü Planlama ve Yönetimi. Altınel H., Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara, 2017.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 77 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | 2 | 4 | 5 |