GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC116 BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; beslenmenin temel ilkelerini, besin ögelerinin yapısını, özelliklerini ve kaynaklarını, besin gruplarını, menü çeşitleri ile menü planlama ilke ve yöntemlerini kavramasını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Elif GÖKMEN


1 Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklar.
2 Besin ögelerinin yapısını, özelliklerini, kaynaklarını açıklar.
3 Besin guruplarının önemi ve fonksiyonlarını açıklar.
4 Menü çeşitlerini ve özelliklerini açıklar.
5 Menü planlama ilke ve yöntemlerini açıklar.
6 Farklı menü çeşitleri planlar.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Ders beslenme, besin ögeleri, besin grupları ve menü planlama üzerine bir içeriğe sahiptir. Ders içeriğinde beslenmenin önemi ve beslenmede temel kavramlar, beslenmenin temel ilkeleri, besin ögelerinin yapısı, özellikleri ve kaynakları, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, metabolizma ve enerji, besin grupları, menü tanımı, menü yönetim ve denetimini, menü planlama ilkeleri, menü çeşitleri, özel menüler, menülerin oluşturulması ile standart yemek tarifeleri konuları yer almaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Beslenmenin önemi ve beslenmede temel kavramlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Karbonhidratlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Proteinler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yağlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Vitaminler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Mineraller Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Su, Metabolizma ve Enerji Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Besin grupları I Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 Besin grupları II Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Menü ve menü planlama ilkeleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Menü çeşitleri ve özel menüler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Menü planlama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
13 Özel gruplara yönelik menü planlama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
14 Standart yemek tarifeleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma

1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara, 2012. 2. Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 3. Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2. Baskı, Ankara, 2019. 4. Beslenme İlkeleri Ve Mönü Planlama. Bulduk S., Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara, 2018. 5. Menü Planlama ve Yönetimi. Altınel H., Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara, 2017.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Ev Ödevi 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 77

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 2 4 4 2
ÖÇ 2 4 2 4 4 2
ÖÇ 3 4 2 4 4 2
ÖÇ 4 4 2 4 5
ÖÇ 5 4 2 4 5
ÖÇ 6 4 2 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek