GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC115 DÜNYA MUTFAKLARINDAN UYGULAMALAR Ders 1 1 5,00

Önlisans


Türkçe


Dünya mutfak kültürlerini tanıma, kullanılan ürünleri, pişirme tekniklerini, yemek ve yeme içme ritüellerini öğrenme. Yiyecek içecek sektöründe yer bulan dünya mutfakları yemeklerini yapabilmek ve menü oluşturabilmek.Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı yemek tabakları oluşturabilmek.


Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER


1 Dünya mutfak kültürlerini tanıma, kullanılan ürünleri, pişirme tekniklerini, yemek ve yeme içme ritüellerini öğrenir
2 Yiyecek içecek sektöründe yer bulan dünya mutfakları yemeklerini yapabilir.
3 Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur
4 Dünya mutfaklarına ait Sosları hazırlayarak ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturmasını öğrenir
5 Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı yemek tabakları oluşturmayı öğrenir
6 Farlı ülkelerin mutfaklarındaki yemekleri tanımlayarak anlatır
7 Çeşitli kültürlerde yapılan sıcak yemek çeşitlerini uygulamayı öğrenir.
8 Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri öğrenir.
9 Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulayabilir.
10 Bir yarı yıl boyunca iş hayatı içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgiyi uygular.

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır.


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Bu ders, Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika'daki mutfaklarını şekillendiren coğrafi, iklimsel ve tarihsel etkilere odaklanarak incelenmesi; Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika mutfaklarının hazırlanması, tadımı ve değerlendirmesini kapsar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünya Mutfak Kültürü Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
2 Dünya Mutfakları ve Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması
3 Fransız Mutfağı Fransız Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
4 İtalyan Mutfağı İtalyan Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 İspanyol Mutfağı İspanyol Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
6 İskandinav ve Rus mutfağı İskandinav ve Rus Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Ortadoğu ve Arap Mutfağı Ortadoğu ve Arap Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
8 Çin ve Uzak Doğu Mutfağı Çin ve Uzak Doğu Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
9 Kore, Tayland, uzakdoğu mutfağı Kore ,Tayland, Uzak Doğu Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Orta Asya Mutfağı Orta Asya Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
11 Meksika Mutfağı Meksika Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma
13 Kuzey Avrupa ve İngiliz Mutfağı Kuzey Avrupa ve İngiliz Mutfağı Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Balkan Mutfağı Balkan Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma

Anadolu Üniversitesi - Açıköğretim Fakultesi - Dünya mutfakları Dersi ( Doç.Dr. Hakan YILMAZ ) Dünya Mutfak Kültürleri - Beta Yayınları ( Prf. Dr. Niliüfer Şahin PERÇİN )



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 14 3 42
Laboratuvar 7 5 35
Takım/Grup Çalışması 7 5 35
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 119

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 5 4 3 4 4 5 4
ÖÇ 2 4 5 4 4 4 4 5 3 3 4
ÖÇ 3 4 4 5 5 5 5 3 4 4 4 5
ÖÇ 4 4 5 4 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 5 5 3 5 3 4 4 3 4 4
ÖÇ 6 4 4 4 4 4 4 4 4 4 2 2
ÖÇ 7 5 5 4 4 2 4 4 5 4 5
ÖÇ 8 3 4 3 3 4 5 4 4 4 4
ÖÇ 9 4 4 4 5 4 3 4 4 4
ÖÇ 10 4 4 5 4 4 4 5 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek