Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC115 | DÜNYA MUTFAKLARINDAN UYGULAMALAR | Ders | 1 | 1 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Dünya mutfak kültürlerini tanıma, kullanılan ürünleri, pişirme tekniklerini, yemek ve yeme içme ritüellerini öğrenme. Yiyecek içecek sektöründe yer bulan dünya mutfakları yemeklerini yapabilmek ve menü oluşturabilmek.Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı yemek tabakları oluşturabilmek.
Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER
1 | Dünya mutfak kültürlerini tanıma, kullanılan ürünleri, pişirme tekniklerini, yemek ve yeme içme ritüellerini öğrenir |
2 | Yiyecek içecek sektöründe yer bulan dünya mutfakları yemeklerini yapabilir. |
3 | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur |
4 | Dünya mutfaklarına ait Sosları hazırlayarak ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturmasını öğrenir |
5 | Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı yemek tabakları oluşturmayı öğrenir |
6 | Farlı ülkelerin mutfaklarındaki yemekleri tanımlayarak anlatır |
7 | Çeşitli kültürlerde yapılan sıcak yemek çeşitlerini uygulamayı öğrenir. |
8 | Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri öğrenir. |
9 | Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulayabilir. |
10 | Bir yarı yıl boyunca iş hayatı içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgiyi uygular. |
Birinci Öğretim
Ön koşul bulunmamaktadır.
Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma
Bu ders, Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika'daki mutfaklarını şekillendiren coğrafi, iklimsel ve tarihsel etkilere odaklanarak incelenmesi; Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika mutfaklarının hazırlanması, tadımı ve değerlendirmesini kapsar.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dünya Mutfak Kültürü | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
2 | Dünya Mutfakları ve Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi | Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması | ||
3 | Fransız Mutfağı | Fransız Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
4 | İtalyan Mutfağı | İtalyan Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
5 | İspanyol Mutfağı | İspanyol Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
6 | İskandinav ve Rus mutfağı | İskandinav ve Rus Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
7 | Ortadoğu ve Arap Mutfağı | Ortadoğu ve Arap Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
8 | Çin ve Uzak Doğu Mutfağı | Çin ve Uzak Doğu Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
9 | Kore, Tayland, uzakdoğu mutfağı | Kore ,Tayland, Uzak Doğu Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
10 | Orta Asya Mutfağı | Orta Asya Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
11 | Meksika Mutfağı | Meksika Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
12 | Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı | Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
13 | Kuzey Avrupa ve İngiliz Mutfağı | Kuzey Avrupa ve İngiliz Mutfağı Uygulama atölyesinde çalışma yapma | ||
14 | Balkan Mutfağı | Balkan Mutfağı ile ilgili uygulama atölyesinde çalışma yapma |
Anadolu Üniversitesi - Açıköğretim Fakultesi - Dünya mutfakları Dersi ( Doç.Dr. Hakan YILMAZ ) Dünya Mutfak Kültürleri - Beta Yayınları ( Prf. Dr. Niliüfer Şahin PERÇİN )
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 7 | 5 | 35 |
Takım/Grup Çalışması | 7 | 5 | 35 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 119 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | |||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | |||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | ||||
ÖÇ 8 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 9 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 10 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |