GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC114 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI-1 Ders 1 1 5,00

Önlisans


Türkçe


Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlar. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçleri tanımlamak. Türk mutfağında kullanılan araçları tanımlar. Türk mutfağında kullanılan gereçleri tanımlar Türk mutfağında kullanılan ocakları tanımlar. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygular. Taş kömür ateşinde pişirmeyi uygular Elektirik ve havagazında pişirmeyi uygular. Türk mutfağında yapılan yemek çeşitlerini uygulamak. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan meze çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitlerini uygular.


ÖĞR.GÖR. UĞUR EREN TAŞKESEN


1 Türk mutfak kültürünü öğrenir
2 Türk Mutfağına özgü çorbalar, salatalar, mezeler, yemekler, tatlılar, içecekler yapabilir.
3 Türk mutfağı pişirme yöntemleri, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olabilir.
4 Türk mutfağına ait Sosları hazırlayabilir
5 Türk mutfağı yemeklerini hatasız hazırlayabilir
6 Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlayabilir.

Birinci Öğretim


yok


Anlatım,Tartışma,Soru-Yanıt,Takım/Grup Çalışması, Gösterme Uygulama - Alıştırma


Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlamak. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir. Türk mutfağında kullanılan gereçleri. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygular. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek ve çorba çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan meze çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitlerini uygulamak.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türk mutfağına özgü çorbalar Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
2 Türk mutfağına özgü dolma ve sarmalar Sınıf ortamında anlatılarak açıklanması Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
3 Türk mutfağına özgü bakliyat yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
4 Türk mutfağına özgü et yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
5 Türk mutfağına özgü komposto ve hoşaflar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
6 Türk mutfağına özgü sebze yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
7 Türk mutfağına özgü fırın yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma yok
8 Türk mutfağına özgü sütlü tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
9 Türk mutfağına özgü şerbetli tatlılar Uygulama atölyesinde çalışma yapma
10 Türk mutfağına özgü salatalar Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
11 Türk mutfağına özgü mezeler Uygulama atölyesinde çalışma yapma
12 Türk mutfağına özgü balık yemekleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok
13 Türk mutfağına özgü hamur işleri Uygulama atölyesinde çalışma yapma
14 Genel değerlendirme ve sektöre ait bilgilendirme Tartışma şeklinde Konular önce teorik olarak anlatılacak, daha sonra uygulaması yapılacaktır. yok

MEGEP YAYINLARI DERS SLAYTLARI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Proje Sunma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 7 3 21
Uygulama/Pratik 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 2 10 20
Gösterme 7 3 21
Proje Sunma 1 3 3
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 5 3
ÖÇ 2 4 4 4 4
ÖÇ 3 5 4 5 4
ÖÇ 4 4 4 4 5
ÖÇ 5 5 4 5 4
ÖÇ 6 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek