Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC113 | YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ | Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı: öğrencilere hijyen kuralları çerçevesinde servis araç gereçlerinin tanıtımını yapıp kullanımını öğretmek ve uluslararası servis tekniklerini uygulamalı olarak yapabilmelerini sağlamaktır.
Öğretim Görevlisi Soner Beşcanlar
1 | Yiyecek içecek işletmelerini sıralayabilir. |
2 | Servis öncesi hazırlıkları yapabilir. |
3 | Temel servis tekniklerini uygulayabilir |
4 | Yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini sıralayabilir |
5 | Konuklara nasıl davranılması gerektiğini anlatabilir |
Birinci Öğretim
ders ön koşulu yoktur.
husus bulunmamaktadır.
Öğrenciler; yiyecek içecek işletmelerinde hijyen kuralları kapsamında üretim aşamalarının nasıl gerçekleştirildiğini; servis departmanının özelliklerini, temel yapısını, iş akışını ve servis uygulamalarını öğrenmektedir. Yiyecek içecek işletmesinde servis personeli ile konuk ilişkilerinin nasıl olması gerektiği de ders kapsamında ayrıca öğrenciye kazandırılmaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Yiyecek-içecek işletmelerinin sınıflandırılması. | anlatım | ||
2 | Yiyecek-içecek işletmelerinin önemi. | anlatım | ||
3 | Yiyecek-içecek işletmelerinde yönetim işlevleri ve örgütsel yapı. | |||
4 | İşletmelerin vizyon ve misyonu. | |||
5 | Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan tüm ekipmanların tanıtılması | Masa örtüleri, Menaj, Takımlar, Tabaklar, Bardakları kullanım, taşımasını uygular. | ||
6 | Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan tüm ekipmanların özellikleri. | Masa örtüleri, Menaj, Takımlar, Tabaklar, Bardakları kullanım, taşımasını uygular. | ||
7 | Yiyecek-içecek servisinin kapsamı. | |||
8 | Yiyecek-içecek servisinin önemi. | |||
9 | Uluslararası servis çeşitleri. | Türk, Rus, Amerikan, Fransız, İngiliz, açık büfe ve Alakart servis yöntem ve tekniklerini uygular | anlatım ve gösterip yaptırma | |
10 | Uluslararası Yiyecek -içecek servis kuralları. | Uluslararası servis çeşitleri. Yiyecek -içecek servis kuralları. A lacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. Protokol servisi kuralları. Sıcak ve soğuk içecek servisi kuralları. | anlatım. gösterip yaptırma. | |
11 | . A lacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. | Uluslararası servis çeşitleri. Yiyecek -içecek servis kuralları. Alacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. Protokol servisi kuralları. Sıcak ve soğuk içecek servisi kuralları. | anlatım , gösterip yaptırma | |
12 | Müşteri karşılama ve ağırlama,. | |||
13 | Mönü bilgisi ve önemi | |||
14 | Banket servisi ve teknikleri |
1. Sökmen, Alptekin. Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi, Detay yayıncılık, Ankara 2. Aktaş, Ahmet. Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay yayıncılık,Ankara
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
hayır
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Gösterme | 7 | 1 | 7 |
Bireysel Çalışma | 8 | 5 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
Performans | 4 | 5 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 94 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 2 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 4 | 4 | 1 | 5 | 4 | 5 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | |||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 2 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 1 |