GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC113 YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ Ders 1 1 4,00

Önlisans



Bu dersin amacı: öğrencilere hijyen kuralları çerçevesinde servis araç gereçlerinin tanıtımını yapıp kullanımını öğretmek ve uluslararası servis tekniklerini uygulamalı olarak yapabilmelerini sağlamaktır.


Öğretim Görevlisi Soner Beşcanlar


1 Yiyecek içecek işletmelerini sıralayabilir.
2 Servis öncesi hazırlıkları yapabilir.
3 Temel servis tekniklerini uygulayabilir
4 Yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini sıralayabilir
5 Konuklara nasıl davranılması gerektiğini anlatabilir

Birinci Öğretim


ders ön koşulu yoktur.


husus bulunmamaktadır.


Öğrenciler; yiyecek içecek işletmelerinde hijyen kuralları kapsamında üretim aşamalarının nasıl gerçekleştirildiğini; servis departmanının özelliklerini, temel yapısını, iş akışını ve servis uygulamalarını öğrenmektedir. Yiyecek içecek işletmesinde servis personeli ile konuk ilişkilerinin nasıl olması gerektiği de ders kapsamında ayrıca öğrenciye kazandırılmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yiyecek-içecek işletmelerinin sınıflandırılması. anlatım
2 Yiyecek-içecek işletmelerinin önemi. anlatım
3 Yiyecek-içecek işletmelerinde yönetim işlevleri ve örgütsel yapı.
4 İşletmelerin vizyon ve misyonu.
5 Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan tüm ekipmanların tanıtılması Masa örtüleri, Menaj, Takımlar, Tabaklar, Bardakları kullanım, taşımasını uygular.
6 Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan tüm ekipmanların özellikleri. Masa örtüleri, Menaj, Takımlar, Tabaklar, Bardakları kullanım, taşımasını uygular.
7 Yiyecek-içecek servisinin kapsamı.
8 Yiyecek-içecek servisinin önemi.
9 Uluslararası servis çeşitleri. Türk, Rus, Amerikan, Fransız, İngiliz, açık büfe ve Alakart servis yöntem ve tekniklerini uygular anlatım ve gösterip yaptırma
10 Uluslararası Yiyecek -içecek servis kuralları. Uluslararası servis çeşitleri. Yiyecek -içecek servis kuralları. A lacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. Protokol servisi kuralları. Sıcak ve soğuk içecek servisi kuralları. anlatım. gösterip yaptırma.
11 . A lacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. Uluslararası servis çeşitleri. Yiyecek -içecek servis kuralları. Alacarte servis kuralları. Banquet servis kuralları. Protokol servisi kuralları. Sıcak ve soğuk içecek servisi kuralları. anlatım , gösterip yaptırma
12 Müşteri karşılama ve ağırlama,.
13 Mönü bilgisi ve önemi
14 Banket servisi ve teknikleri

1. Sökmen, Alptekin. Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi, Detay yayıncılık, Ankara 2. Aktaş, Ahmet. Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay yayıncılık,Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

hayır


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Gösterme 7 1 7
Bireysel Çalışma 8 5 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 2 8
Performans 4 5 20
Ev Ödevi 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 94

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 3 1 3 3 3 2 4
ÖÇ 2 3 4 2 2 4 4 5 5 5
ÖÇ 3 3 3 1 3 4 4 1 5 4 5
ÖÇ 4 4 3 2 2 5 5 4 4 4 3 1
ÖÇ 5 4 5 2 1 5 4 4 4 5 5 5 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek